Slika nije pronađena

Svijet se mijenja – uglavnom na lošije. Postaje zagađen, ratovi su sve brutalniji i posvuda su, populariziraju se ekstremni politički pokreti, novac je krivo raspodijeljen... Iskreno, mi mladi smo jedini koju mogu mijenjati stvari na bolje, na poticaj starijih generacija ili samoinicijativno.

Zato je s vremena na vrijeme dobro upoznati se sa svijetlim primjerima današnjice.

Donosimo vam popis jedanaestero tinejdžera koje smatramo najvećim facama.


1. Hilde Kate Lysiak

Ona čak nije ni tinejdžerka, već ima samo devet godina i već je istraživačka novinarka. Prva je izvijestila o ubojstvu u Selinsgroveu na svojoj internetskoj stranici i pokrenula lavinu negativnih komentara jer "curice te dobi trebale bi se igrati s lutkama. E pa, mi se ne bi složili jer Hilde radi ono što voli. You go girl!

2. Klan školarki u Južnoj Africi

Neimenovana cura postala je svjetska zvijezda nakon što je pokrenula pobunu protiv obveze nošenja različitih školskih uniforma, s obzirom na rasu. Rezultat je evidentan, budući da je prosvjed bio uspješan – više se ne nose različite uniforme.


3. Barbie Ferreira

Devetnaestgodišnji model koji je doživio uzlet u 2016. godini i razbila je standarde mršavosti u modnoj industriji. Otkrila nam je ružniju stranu modelinga i pokrenula novi pozitivan trend.

4. Kelvin Pena

Kelvina smo vidjeli na fejsu, u videu objavljenom prošlo ljeto, kako hrani jelena u svojem susjedstvu. Nakon što je doživio rekordnu viralnost, pokrenuo je dobrotvornu organizaciju pod nazivom "Everybody Eats", koja brine o hranjenju siromašnih.


5. James Charles

Njega poznajemo kao prvog tinejdžera koji je postao CoverBoy (umjesto CoverGirl), ambasador za kozmetičkog giganta. Iako kritiziran, on je pomogao svima onima koji to žele da se lakše "otvore".

6. Marley Davis

Njoj je jednostavno dojadilo čitati o bijelcima pa je pokrenula akciju skupljanja knjiga o crncima početkom 2016. i došla do broja od 4000 knjiga koje je predala školi kako bi učinila knjižnicu raznovrsnijom.


7. Yusra Mardini

Osim što je plivala na Olimpijadi, spasila je život sebi i dvadesetak ljudi koji su zaglavili na moru od Sirije Europi. Preplivala je otvoreno more skroz od Turske do grčkog otoka Lesbos kako bi potražila pomoć za unesrećene ljude.

8. Aria Watson

Postala je iznimno popularna nakon što je objavila seksističke citate Trumpa ispisane po ženskom tijelu i izazvala kontroverze. Instagram i Facebook čak su zabranili njezine fotografije zbog golotinje, a mi se divimo njezinoj hrabrosti.


9. Kiara Nirghin

Kiara je šesnaestogodišnjakinja koja je osvojila prvu nagradu na Googleovom godišnjem natjecanju u znanosti. Izumila je materijal na bazi narančine kore koji pomaže u borbi protiv suše i erozije tla i mogao bi spasiti milijune ljudskih života.

10. Laurie Hernandez

Ova mlada latino dama osvojila je zlatnu medalju u grupi i srebrnu za individualan nastup na Olimpijadi u Riju, a postala je i najmlađa pobjednica Plesa sa zvijezdama. Postala je inspiracija brojnim curama diljem svijeta.

11. Simone Biles

Osvojila je čak četiri zlatne medalje u gimnastici, bila je na naslovnici Sports Illustrateda i slikala se sa Zac Efronom. Trebamo li još nešto reći?

Foto: Instagram/Gurl.com/Twitter

M.Z./Gurl.com


Pročitajte još:

Uništavaju nam život ili su skorz bezopasne - koje su najveće ovisnosti teen generacije?

'Glupa si i gadiš mi se´:Tinejdžerice snimljene kako zlostavljaju curu u Zagrebu

Maria iz Karlovca pobijedila je anoreksiju: 'Znala sam da sam jednom nogom u grobu'

mladi tinejdžeri uzor

Još vijesti