Spavanje

Opće je poznato da mladi spavaju jako malo, a je li im to dovoljno? Ispada da nije ni blizu! Eksperti su otkrili koliko bi to mladi, tinejdžeri, trebali spavati po noći. Usporedi njihovu brojku s onim koliko ti spavaš.

Znamo svi jako dobro da je san bitan i da se trebamo po noći što bolje naspavati. Ali hoćemo li to raditi? Naravno da nećemo. Idemo spavati kasno, budimo se rano i tako u krugu dok nas umor ne pregazi. Ako i ti to radiš, samoj sebi radiš loše. Koliko god da sati spavaš, damo se kladiti da ne spavaš dovoljno.

Kendall Jenner Kendall Jenner otkrila svoje trikove kako se smiruje kada ne može zaspati zbog anksioznosti

Doktorica Shelby Harris je za PureWow otkrila koliko bi to tinejdžeri trebali spavati – i pripremi se na informaciju koju sigurno ne očekuješ. Ona kaže da bi trebali spavati oko 9 i pol sati! Svatko ima svoje razloge zašto ide kasno spavati i rijetko tko stvarno većinu noći odspava ovoliko.

To objašnjava zašto vikendom spavamo tako dugo i ne možemo se izvući iz kreveta – jer moramo nadoknaditi sve one izgubljene sate sna od prije. Ova doktorica nije jedina koja misli da tinejdžeri trebaju spavati oko 9 sati, ima ih još koji su se složili s tim i koji preporučuju mladima od 9 do 9 i pol sati sna. S obzirom da se u teen godinama naš mozak i dalje razvija, spavanje je bitno. Sleep Foundation je objavio kako je jedno istraživanje pokazalo da se 58% osnovnoškolaca ne naspava dovoljno iz dana u dan, kao i 73% srednjoškolaca.

Zašto je bitno za mlade da se dobro naspavaju? Postoji nekoliko razloga. Za početak san je vrijeme kada i tvoje srce i vaskularni sustav pune baterije. Osim toga, dovoljno sna će ti pomoći i da budeš koncentriranija tijekom dana, a tijekom sna tijelo oslobađa hormon koji pomaže u rastu mišića i kosti. Osjećat ćeš se fizički i psihički bolje kada se naspavaš za dovoljno.

Slika nije pronađena Trik kako zaspati u samo par minuta – ovo je tehnika koju čak koriste i vojnici

Spavanje zaspati koliko sati sna treba mladi tinejdžeri koliko treba spavati koliko je sati spavanja dovoljno eksperti stručnjaci

Još vijesti