Prijateljice

Kada navršimo 18 godina i postanemo punoljetni, mislimo da smo odjednom jako odrasli i da sve znamo. Zapravo puno toga još ne znamo i radimo glupe greške s kojima si otežavamo život.

Postoje greške koje moraš napraviti kako bi se naučila pameti jer ćeš ih jedino shvatiti kada ti se dogode na vlastitoj koži. To su lekcije koje moraš naučiti na teži način. Ove greške pak ne moraš napraviti jer si s njima samo kompliciraš život. Iako će te i one naučiti neke bitne lekcije, bolje je da ih naučiš na drugi način i da si ne otežavaš život bez potrebe. Biti mlada odrasla osoba nije lako, bez obzira što drugi govorili. Iako ti je lijepo jer si mlada, sigurno i ti imaš stvari koje te muče, brige i neke obaveze koje nisu lake. I čemu si onda dodatno otežavati život? Ove greške mladi vole raditi, a samo će ti komplicirati stvari – što prije razriješi sve ove situacije.

1.Ostaješ u vezi u kojoj nisi sretna
Bojimo se samoće i radije ćemo biti s bilo kim nego sami. Krivo! Krivo! Krivo! Ako si u vezi u kojoj nisi sretna, u kojoj te netko iskorištava ili se loše ponaša prema tebi, bježi. Ne ostaj ni dan duže s takvom osobom. Bolje je biti i sama, pa da i budeš sama par godina, nego ostati u takvoj vezi. Ona će te samo povlačiti prema dolje i činiti nesretnom cijelo vrijeme.

2.Daješ ljudima previše šansi
Treba dati drugu šansu – ali ne uvijek. Čak i kada daješ drugu šansu, nemoj davati treću. Kada drugi put netko zezne, to je očito osoba kojoj baš i nije stalo do tebe. Ostavljaš u životu nekoga tko te ne cijeni. Ovakvim postupcima samo sebe na kraju činiš tužnom i zabrinutom.

Čitanje knjige Želiš početi čitati, ali ne znaš s kojom knjigom krenuti? Top 6 preporuka za mlade

3.Ne počinješ raditi stvari koje želiš već uvijek nešto čekaš
Volimo uvijek čekati da dođe pravo vrijeme i onda ćemo tek napraviti to nešto što želimo. Pravi trenutak neće nikada doći, pravi trenutak je sada. Moraš si sama kreirati pravi trenutak. Samo kompliciraš stvari čekanjem i odgađanjem.

4.Misliš da moraš sada znati što želiš napraviti od svog života
Stavljati si pritisak da moraš već sada točno sve znati što ćeš biti u životu, gdje ćeš biti, što ćeš raditi…ne moraš. Neki znaju već s 18 točno kakav život želi, a neki ni s 28 još ne znaju. I u redu je i jedno drugo. Stresirati se oko toga stvarno nema smisla.

5.Propuštaš prilike zbog straha
Bojiš se promjene, bojiš se što će biti, bojiš se da ćeš se osramotiti, bojiš se da ćeš fejlati…i da, sve je to moguće, ali je isto tako moguće i da ćeš uspjeti. Propuštati prilike zbog straha je najgluplji razlog za propustiti nešto. Nemoj dozvoliti da ti strah diktira životom.

6.Misliš da sve znaš najbolje i ne dopuštaš drugima da ti pomognu
Ovako ćeš se samo nekada zakopati duboko i bit će ti teže izvući se van iz problema. Misliš da sve znaš najbolje, ali kada ti netko želi pomoći, prihvati tu pomoć, nemoj dozvoliti ponosu da prevlada. Nema ništa loše u prihvaćanju tuđe pomoći.

7.Ne brineš se o svom zdravlju
I fizičkom i mentalnom. Od redovitih posjeta zubaru ili svakodnevnog kretanja do provođenja vremena sama sa sobom. Oba su zdravlja bitna i trebala bi misliti na njih. Misliš da zato što si još mlada nema potrebe za tim, ali ima. Sada stvori dobre navike.

8.Fokusirana si na budućnost i ne provodiš se i ne skupljaš uspomene
Pohvalno je da si ambiciozna i da znaš što želiš te da radiš sve kako bi to postigla, ali nemoj da hvatanje uspjeha ili novaca bude jedino što radiš i da se zaboraviš zabavljati. Izlaziti, dejtati, družiti, ići na koncerte…ili drugim riječima - skupljati uspomene!

grupa mladih Nisi spremna čuti što te čeka kada odrasteš: Odrasli otkrivaju 15 najvećih razočaranja koja te čekaju

9.Puštaš da ti društvene mreže diktiraju život
Društvene mreže uopće nisu toliko bitne. Nemoj dozvoliti da ti lajkovi i ljudi na njima diktiraju život, da se zbog njih osjećaš loše ili da se trudiš dokazati se ljudima na njima. Gledaj ih kao zabavu, nešto za ubiti vrijeme ili kao platformu za dijeljenje stvari koje te vesele, ali nemoj da ti društvene mreže i virtualni svijet postanu cijeli život.

10.Misliš da je sve utrka
Nije. Nije bitno tko će prvi odraditi stvari i nisi fejl ako su svi tvoji prijatelji nešto već napravili, a ti nisi. Svatko ima svoj tempo i nemoj si stavljati pritisak jer nisi prva ili najbolja u nečemu. U jednoj stvari nisi najbolja, okej, ali u nekoj drugoj sigurno jesi!

mladi tinejdžeri kompliciraju život greške mlada osoba greške koje rade mladi životne lekcije

Još vijesti