Slika nije pronađena

Koliko novaca je potrebno izdvojiti za maturalnu večer? Odgovor na to pitanje potražio je portal EduCentar provodeći istraživanje na 150 ispitanika.

Poklone dobilo čak 82% ispitanika, neki postali i vlasnici automobila

Čak 90% ispitanika bilo je na svojoj maturalnoj večeri. Za razliku od njih, 10% ih nije prisustvovalo večeri jer nisu bliski sa svojim kolegama ili nemaju potrebna financijska sredstva.

Većina ispitanika (63%) imala je maturalnu večer u hotelu, dok ih je 28% imalo u restoranu. Svega 2% ispitanika proslavilo je završetak srednjoškolskog obrazovanja u kafiću.

Što se troškova same večere tiče, najviše ispitanika (40%) izdvojilo je do 400 kuna. Više od 600 kuna potrošilo je 21% ispitanika, dok ih je 20% izdvojilo do 600 kuna. Do 200 kuna na večeru potrošilo je najmanje ispitanika, njih 19%.

 Kada su u pitanju modne kombinacije, većina ih je (68%) kupila novu haljinu odnosno odijelo. Tek 10% ispitanika iskoristilo je neku staru kombinaciju iz ormara, a 6% je odjeću/obuću za maturalnu večer posudilo.

Očekivano, mladići su u većoj mjeri iskoristili nešto od prije iz ormara – 25% mladića nije investiralo u novo odijelo, nego je iskoristilo postojeće, dok je isto napravilo svega 5% djevojaka.

Prilikom kupnje odjeće, mladići su trošili više. Djevojke su za svoju modnu kombinaciju u prosjeku potrošile 606 kuna, a mladići 726 kuna. Po pitanju dodatnih usluga, djevojke su ih daleko više koristile nego mladići, i to većinom usluge frizera i vizažista.

Ukupan trošak maturalne večeri u prosjeku iznosi 1406 kuna, a prema spolu nema većih razlika. 

Poklon od svojih roditelja i rodbine dobilo je čak 82% ispitanika, najčešće nakit, dok jedna djevojka navodi da je dobila 'stari automobil'.

Srednja škola kao orijentir za buduću karijeru

Na pitanje što im je srednjoškolsko obrazovanje zaista donijelo, podjednaki broj ispitanika odgovara nove vještine i znanja (53%) te nova prijateljstva (53%). 

Srednju školu kao orijentir za daljnje obrazovanje navodi 45% ispitanika, dok za 16% završetak srednje škole znači priliku za zaposlenje. Čak 10% ispitanika bira ljubav kao najveće 'bogatstvo' stečeno tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Zaključno, ispitanici se ne slažu s izrazom da je matura 'ispit zrelosti'. U  komentarima navode 'da pravi ispit dolazi tek kasnije, na fakultetu ili na samom tržištu rada', ali i da 'položena matura nikako ne znači zrelost, ali vodi k tome'.

Pročitajte još:

Maturalna večer se bliži: savršene haljine za posebnu noć

Najbolje frizure za maturalnu večer

maturalna troškovi

Još vijesti