Slika nije pronađena

Biciklistička škola trajat će 16 sati, ravnomjerno podijeljenih na teoriju i vožnju. Uspješni devetogodišnjaci i stariji dobivaju dozvolu kojom će moći samostalno sudjelovati u prometu.

Proteklih dvadesetak godina uvelike je prorijeđeno najteže stradavanje djece kao pješaka. S 34 u 1994. godini broj poginulih je smanjen na troje u 2013. godini. Riječ je o padu tragične statistike od 91 posto, što pokazuje svrhovitost dugoročnog planiranja rada s djecom piše Novi list.

Djeca se pojavljuju u prometu i kao vozači bicikla te kao djeca i kao biciklisti pripadaju najranjivijoj skupini u prometu te se zato odlučio otići korak dalje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom, biciklističkoga ispita i izdavanja 'biciklističke dozvole'.

Program učenici mogu pohađati u školama, ali i ustanovama koje provode odgoj i obrazovanje djece i mladih odnosno organizaciju slobodnoga vremena djece i mladih. Bez obzira gdje se program provodi, biciklistički ispit polaže se u osnovnoj školi. Osposobljavanje će se financirati sredstvima koja će osigurati lokalna zajednica, autoklubovi, sponzori na lokalnoj razini, sredstvima Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa...

Program je ponajprije namijenjen učenicima petih razreda osnovne škole koji se za njega opredijele, a u pravilu ga provodi učitelj tehničke kulture ili učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje. U program se mogu uključiti i učenici starijih razreda koji se nisu mogli uključiti u petom razredu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Novilist
I.N.

Pročitajte još:

Izgledaj cool na biciklu ovo ljeto

Bilo kuda 'bajsom' svuda– 9 razloga zašto je bicikl super

Video: Česi izumili leteći bicikl

bicikli ispit dozvola

Još vijesti