Slika nije pronađena

Državna je matura krenula i to s ispitom A razine iz hrvatskoj jezika. Iako je dio gradiva izbačen zbog neočekivanih situacija kroz koju su ovogodišnji maturanti prošli, i dalje je bilo problema s nekoliko pitanja.

I dok su neki maturanti zadovoljni s jučerašnjim ispitom državne mature iz hrvatskog, većina se počela buniti. Najviše je buke nastalo oko dijela gradiva koji pripada u gradivo drugog polugodišta 4. razreda, gradivo za koje im je rečeno da se neće pisati u maturi. Radi se o pitanju o ludizmu, no kako im je javio NCVVO na mailove koje su slali – pitanje se neće poništiti. Maturanti ne odustaju i nastavljaju im slati mejlove i žaleći se na ovo pitanje.No, osim ludizma, ono što je posebno uzburkalo maturante je pitanje kako se piše 'ekosavjetnik'. Je li 'ekosavjetnik', 'eko-savjetnik' ili možda 'eko savjetnik'? Ili da nije 'eko – savjetnik'?  Znate li vi? Ovo je pitanje oko kojeg se nije prestalo pričati od jučer. Pokušajte ga sami dokučiti, točan odgovor ostavljamo na kraju članka.Maturanti nisu zadovoljni jer su pitanja bila sastavljena na način da nisu imali prilike u potpunosti pokazati svoje znanja, a neka kao ova ranije spomenuta su zbunila sve. Hrpa nezadovoljnih već sada najavljuje da će se žaliti kada dođu rezultati.
Danas se piše ispit iz hrvatskog jezika B razine, a što će dočekati maturante na ovoj razini i hoće li i oni imati neugodnih iznenađenja?Točan odgovor na pitanje kako se piše riječ 'ekosavjetnik' je 'ekosavjetnik'. Jeste li vi znali točan odgovor?

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Antonio Guillem

M.T.

Pogledajte još:

Rasturi u školi i na maturi: Kako neprimjetno produljiti svoj esej?

TOP 3: Koji su trenutno najpoželjniji fakulteti i studiji među maturantima? Na neke je navala OGROMNA

Konačno je objavljen kalendar za državnu maturu 2019./2020., a tu su i izborni! Kreće za točno mjesec dana

hrvatski jezik ekosavjetnik ispit Državna Matura A razina

Još vijesti