Slika nije pronađena

Poznati kao okrutni mornari koji su živjeli s pogrešne strane zakona, pirati su u prošlosti bili nezaustavljivi vladari mora, a na području Tihog i Indijskog oceana postoje i danas.

Prije nego li saznamo više o njima, dobro je podsjetiti se kako piratstvo nije isto što i gusarstvo, koje je kroz povijest bilo legitiman oblik ratovanja na moru. Tako su Jadranskim morem nekada plovili neretvanski i omiški gusari, a poslije i senjski uskoci, koji su napadali mletačke brodove te od njih zahtijevali danak za mirnu plovidbu.


Piratstvo pak nalazimo još u antičkom dobu, kada su pirati svojim brzim galijama pljačkali trgovačke brodove duž obale Sredozemnog mora. Desilo se tako da je jednom zarobljen čak i Julije Cezar, za kojeg je zahtijevana pozamašna otkupnina, a rimski je general Pompej Veliki 67. godine pr. Kr. odlučio povesti rat protiv pirata, kako bi svojoj floti osigurao mirno more.

U drugoj polovici srednjeg vijeka morima sjeverne Europe počeli su ploviti pirati svih nacija, koji su pljačkali trgovačke brodove i gradove. Pod zaštitom Otomanskog carstva plovili su i Berberski gusari, koji su napadali kršćanske brodove na Sredozemlju, a koristili su brze galije, pomoću kojih su lako savladavali protivničke brodove. Zarobljenike su prodavali u roblje, a njihov najpoznatiji vođa bio je Hajreddin Barbarossa, koji je imenovan admiralom u ratnoj mornarici Otomanskog carstva.


Nakon otkrića Amerike 1492. godine Španjolska i Portugal, najveće pomorske sile toga vremena, osnovale su kolonije u Srednjoj i Južnoj Americi, a uskoro su im se pridružile i druge europske države. Njihovo međusobno suparništvo uvelike je pomoglo razvoju piratstva, koje je svoje zlatno razdoblje proživjelo između  1650. i 1730. godine.

Tako je u povijest ušla grupa odmetnika i izbjeglica većinom Francuza, koja se naselila na otoku Hispanioli. Nazivali su se bukaniri i prvotno su bili lovci na divlje životinje, no ubrzo su se okrenuli napadanju španjolskih brodova te su pljačkajući njihova blaga postali ozloglašeni pirati s Kariba.

Najpoznatija sjedišta bukanira bila su otok Tortuga, a osnovali su i grad Port Royal na Jamajci, koji im je služio kao baza za brze napade. Grad je bio poznat kao 'Sodoma Novog svijeta', a na vrhuncu popularnosti imao je po jednu krčmu na svakih deset kuća. Kada je 1687. godine Jamajka zabranila piratstvo, mnogi su odmetnici smaknuti, a ostali su spas potražili na Bahamima.

U 18. stoljeću pirati su počeli upotrebljavati crnu zastavu s lubanjom i prekriženim kostima, koja je poznata  kao Jolly Roger, a među najpoznatijim i najozloglašenijim piratima su i:

Blackbeard

Pravim imenom Edward Teach, pirat Crnobradi vladao je Karipskim morem između 1716. do 1718. godine.

Anne Bonny

Ova dama je početkom 18. stoljeća napustila svoju obitelj koja je posjedovala plantaže, pa se prerušena u muškarca pridružila piratskom brodu, čiji je kapetan bio Calico Jack Rackham. Prema legendi, kada je zajedno s posadom pala u zarobljeništvo, pošteđena je smrtne kazne radi toga što je bila trudna.


Bartholomew Roberts

Jedan od najpoznatijih pirata Zlatnog doba u samo četiri godine zarobio je više od 400 brodova, a posadu poraženih rijetko je kad ostavio na životu.

Captain Kidd

Škotski mornar bio je prvo ovlašten od britanske vlade kako bi hvatao pirate, ali se smatra da se odlučio pridružiti jednoj piratskoj posadi. Kako bi se opravdao pred vlastima, Kidd je krenuo na saslušanje u London, gdje je skončao na vješalima.

Calico Jack

Karipski bukanir zarobljen je 1720. godine, a njegovo vješanje izvršeno je kako bi se postavio primjer ostalim odmetnicima.

I za kraj, tu su neka od pravila poznatog Piratskog kodeksa Bartholomewa Robertsa, koja su služila kako bi se disciplinirali ovi divlji mornari. Ovakvi propisi razlikovali su se od posade do posade, a određivali su raspodjelu plijena, ali i odnose kapetana, časnika i članova posade.

  1. Svaki član posade dužan je čistiti i održavati svoje oružje tako da bude neprestano spremno za upotrebu.
  2. Svako nedopušteno napuštanje broda ili položaja u borbi kažnjava se smrću ili iskrcavanjem na pustom otoku.
  3. Kapetan i pomoćnik kormilara dobivaju dva dijela plijena, kormilar, vođa palube i topnici jedan i pol dio, časnici jedan dio i četvrtinu dok svaki mornar dobiva jedan dio.

Aye Aye Captain!

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

zanimljivo svijet pirati

Još vijesti