Slika nije pronađena

Mladi diljem svijeta priključuju se pokretu za očuvanjem klime, a on nije zaobišao ni Hrvatsku. Ovog tjedna učenici izlaze s nastave i bore se za svoju budućnost.

Jedna 16-godišnjakinja iz Švedske odlučila je napraviti promjenu i potaknuti svoje vršnjake na razmišljanje o klimatskim promjenama. U tome je itekako uspjela. Ona je Greta Thunberg i prošle je godine u kolovozu kampirala ispred švedskog parlamenta optužujući zastupnike da se nisu držali jedne svoje obaveze – borbe protiv klimatskih promjena. U ovo kratko vrijeme održala je govore o klimatskim promjenama na nekoliko velikih i bitnih skupova, kao primjerice na UN-ovoj konferenciji koja se bavila klimatskim promjenama.


Njene su riječi došle do učenika iz svih krajeva svijeta, od SAD-a do Japana. Pokrenula je inicijativu #FridaysforFuture, prosvjede koji se održavaju svakog petka. Svakog tjedna sve se više i više država i gradova pridružuju, a koliko se pokret proširio po svijetu najbolje prikazuje mapa na kojoj su zabilježeni svi prosvjedi koji su se održali i koji su organizirani.


Znanstvenici su već upozorili na utjecaje klimatskih promjena koje se očitavaju u ekstremnim vremenskim uvjetima koje su itekako opasne i često odnose i ljudske živote. Naglasili su da ljudi imaju još 12 godina da se pokrenu i zaustave klimatske promjene. To je posebno bitno za mlade koji još nisu ni stigli u 20-e i koji će s tim sve ekstremnijim promjenama morati i živjeti, kao i njihova djeca. Pitanje je da li će zemlja već 2050. biti pogodna za život.
Ovog se petka, 15. ožujka, sprema masovni prosvjed u državama i gradovima diljem svijeta. Mladi će izaći na ulice i u Zagrebu. Globalni prosvjed učenika za klimu održat će se u Zagrebu na Europskom trgu u 12:30 sati odakle će hodati do Markovog trga. Ovo je za sada jedini prosvjed u Hrvatskoj koji je službeno najavljen.

Greta i mladi diljem svijeta odlučili su upozoriti vladajuće u svojim državama da se trgnu i naprave nešto. Kako su i naglasili na Facebooku stranice School Strike 4 Climate Croatia, cilj im je: 'Želimo ih pritisnuti da napokon adresiraju krizu u kojoj se nalazimo i poduzmu mjere kako bi se spriječila daljnja katastrofa. Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene.'


Hoćeš li se i ti pridružiti?

Foto: Pixabay/ Twitter/ Google Maps

M.T.

Pogledajte još:

Ne možeš odlučiti koji faks odabrati? Postoji jedna aplikacija koja će ti olakšati život

Otkrij istinu o svojoj osobnosti! Ono što prvo vidiš na fotki reći će ti sve o tvom karakteru

Super trik za koji mora znati svatko tko nosi naušnice, a uključuje jednu stvar koju sigurno imaš!

Zagreb climatestrike Prosvjed fridaysforfuture Učenici klima

Još vijesti