Slika nije pronađena

Prosvjed za klimu održan je danas s početkom u 12 sati i 30 minuta na Europskom trgu u Zagrebu i učenici su sve redom oduševljavali svojim plakatima i svojom predanošću.'Trebamo promjenu i trebamo ju sad! Imali smo vremena na bacanje, ali sada trebamo reagirati! Nemamo više vremena. Idućih 11 godina nam je presudno i trebamo glas svake osobe kako bi mogli osigurati sigurnu budućnost! Odgađali smo predugo i sada imamo globalnu krizu koja nam svima treba biti prvi prioritet!


Mladi diljem svijeta priključuju se pokretu za očuvanjem klime, a on nije zaobišao ni Hrvatsku. Učenici su izašli s nastave kako bi se pridružili svjetskoj borbi za svoju budućnost. Više o ciljevima, načinu i razlozima nastanka ovog pokreta možeš saznati u članku Učenici izlaze na ulice! Ovog se petka Zagreb pridružuje velikom međunarodnom prosvjedu – dolaziš? .


Čak dva sata prije početka prosvjeda prvi transparenti već su bili na Europskom trgu. Strpljivo su čekali druge učenike s njihovim transparentima da se okupe kako bi se pridružili svjetskoj borbi za očuvanje okoliša. Ovo ste poručili svijetu svojim transparentima:
Odlučili smo nekoliko sudionika upitati zašto su se oni danas odlučili pridružiti ovom pohodu do Markovog trga kako bi se prozvalo političare za manjak brige za okoliš i ovo ste nam rekli:

'Pa, kao što i Greta rekla, zašto bi išli  u školu i zapravo učili nešto, ako za 10 godina to sve znanje neću imati gdje primijeniti. Želim studirati medicinu, što je stvarno zahtjevno i moram se sada predati tome i onda mi je, u jednu ruku, glupo toliko se truditi oko svega toga da na kraju sve propadne', Mia (18).

'Sve što se događa u svijetu. Nemarnost i sebičnost ljudi. Nejedinstvo zapravo. Svi govore da jedna boca neće ništa naštetiti, jedan papir na podu neće ništa, ali 7 je milijardi ljudi', Fran (18).

'Znam koliko je to veliki problem. Imamo samo 10 godina dok sve ne ode u propast i zbog toga sam ja odlučila doći, ne da mi se čekati više. I puno mojih iz razreda je isto odlučilo doći na prosvjed iako imaju nastavu jer znamo da je ovaj prosvjed bitniji nego škola koju uvijek mogu nadoknaditi, a ne mogu baš nadoknaditi klimatsku promjenu koja će nas zapravo sve ubiti ako se ništa ne promijeni', Andra Kruna (17).

'Prvenstveno, danas je prosvjed za zaštitu okoliša. Globalno zatopljenje je vrlo velika stvar, topi se led na Antarktici i mi gledamo koji je najveći uzrok toga, a mislimo da je to upravo proizvodnja hrane životinjskog porijekla. Krave ispuštaju užasno mnogo metana i to je razlog zbog čega je ta industrija najveći razlog deforestacija šuma. Tako da, ja sam došao s tom porukom danas', rekao je Marin (20).

'Ovaj prosvjed je bitan jer on upućuje građanima da možemo promijeniti nešto ili barem pokušati promijeniti, a ne samo stajati i razmišljati o onome što bi promijenili i žaliti se na to. Možemo barem pokušati nešto promijeniti i izaći na prosvjed', Tonka (15).


Kad smo vas upitali što vi osobno svakodnevno poduzimate kako bi pridonijeli očuvanju klime, ovo su neke od stvari koje ste nam rekli:

'Najvažnije je izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla, kao što su meso, riba, jaja, mlijeko, zato što te životinje ispuštaju mnogo metana što tada oštećuje ozonski omotač i stvara staklenički efekt. Glavni su razlog deforestacije šuma jer ih treba i nahraniti nekako', Marin (20).

'Trudim se koristiti što manje plastike i druge stvari kojima dugo treba da se razgrade. U tom smjeru se krećem', Mia (18).

'Konkretno, razvrstavam smeće i nastojim ga bacati u kontejner, a ne po podu', Fran (18).

'Ja uvijek razvrstavam smeće. Plastiku bacam u plastiku, papir u papir, itd. Staru odjeću uvijek nosim u H&M pa se onda tako recikliraju. Puno puta sam odnijela i stare igračke djeci kojoj su bile potrebnije', Andra Kruna (17).

'Ja svaki dan razvrstavam otpad i uvijek što više štedim energiju. Ali ne znam pomaže li to išta jer sve se ionako baca u isto smeće u Zagrebu. Ali, ja se trudim', Tonka (15).

Nakon što smo preko Trga, polako, ali sigurno, stigli do gornjeg grada ispred crkve sv. Marka konačno se gomili obratila pokretačica School Strike 4 Climate u Hrvatskoj, Laura Skala, učenica Privatne Klasične Gimnazije i prozvala je odgovorne riječima:


Političari, obraćam se vama. Što ste učinili? Jeste li zabranili jednokratnu plastiku? Jeste li uložili išta u solarnu energiju i energiju vjetra? Jeste li uveli reformu o klimatskim promjenama? Niste! Niste ništa napravili! Ili ćete reagirati ili ćete ignorirati, ali mi - mi ćemo reagirati!'.Onima koji su odlučili ne prisustvovati prosvjedu iz nekih svojih osobnih razloga, ili zbog škole, učenici su poručili da im je žao zbog toga, ali svejedno - nemojte zaboraviti unijeti promjene u svoj život kako bi smanjili štetu koja se nanosi okolišu i životinjama jer ćete na taj način barem indirektno sudjelovati u akciji spašavanja Zemlje, a to je u konačnici najvažnije.

I PSSSSST! Znamo da to nema veze s današnjim prosvjedom, ali otkrili smo da je Laura fan Justina Biebera! Dovoljan nam je bio samo jedan pogled na njezinu majicu iz Bieberove kolekcije i sve nam je bilo jasno:Foto: Martina Trbuščić

M.S.K.

Pogledajte još:

Učenici izlaze na ulice! Ovog se petka Zagreb pridružuje velikom međunarodnom prosvjedu – dolaziš?

Ne možeš odlučiti koji faks odabrati? Postoji jedna aplikacija koja će ti olakšati život

Otkrij istinu o svojoj osobnosti! Ono što prvo vidiš na fotki reći će ti sve o tvom karakteru

Zagreb school strike for climate Hrvatska očuvanje klime Prosvjed Učenici borba klimatske promjene

Još vijesti