Pandemija korone

Ako i misliš da korona nije utjecala na tebe, varaš se. Utjecala je na sve nas, samo na svakoga na malo drugačiji način. Znanstvenici su sada otkrili i jedan od većih utjecaja koji je imala na mlade.

Korona je nešto što nas je sve uhvatilo nespremne i utjecalo na neki način na naše živote. Prilično je utjecala i na živote mladih. Odjednom je svima počela nedostajati škola jer online nastava nikako se nije mogla mjeriti s pravom školom, nedostajali su svima prijatelji, izlasci, odlasci u kino, normalan shopping u velikim centrima…sve su to sitnice, ali kombinacija svih njih, plus i nekih većih posljedica – neki su izgubili bake, djedove ili neke druge drage članove obitelji, pokazala se da nije zanemariva. Znanstvenici su otkrili jedan od načina na koji je pandemija korona virusa utjecala na mozgove mladih, piše Tech-paper. Zbog korone, njihovi su se mozgovi razvili brže nego inače. Brže su ostarjeli tj. sazreli.

Još prije 10 godina su krenuli s istraživanjima na području Kalifornije i pratili su razvoj mladih ljudi. Uz pomoć MRI-a su skenirali redovito mozgove mladih zbog istraživanja. Kada su usporedili rezultate od prije korona i nakon korone, pokazalo se da je pandemija bila itekako stresna za ovu dobnu skupinu, iako to mnogi neće priznati na glas. Bili su puno više zabrinuti i tužni (čak i depresivni) nego što su to bili prije korone.

Slika nije pronađena Preko 300 maturanata borilo se sa suicidalnim mislima zbog lockdowna – a nikoga nije briga

Testiranje su napravili na tinejdžerima koji imaju oko 16 godina i čiji je mozak još uvijek u razvoju. I tada su shvatili da su im tijekom pandemije mozgovi sazreli i razvili se puno prije nego što je to bio slučaj prije korone. Postali su prije zreliji, što neki mogu protumačiti i kao pozitivnu stvar. Glavni krivac za tu promjenu u razvoju mozga: stres. Ipak, iako zvuči dobro, to je sa sobom donijelo i probleme poput toga da sve više mladih ima poteškoća s mentalnim zdravljem. Još jedna negativna posljedica korone.

korona. pandemija mladi tinejdžeri utjecaj korona na mlade na mozak promjene znanost Istraživanje

Još vijesti