Slika nije pronađena

Pizza je možda najpopularnije jelo na svijetu – poznate li osobu koja ne voli jesti taj talijanski specijalitet?

Male, velike, preklopljene, obične, sa šunkom i bez nje, 100 vrsta sireva, s plodovima mora, pršutom, rajčicom, rikulom; nije važno – sve ih volimo! Ako vam roditelji budu prigovarali što jedete 'nezdravu hranu', slobodno im uzvratite ovim činjenicama.

Donosimo vam 5 razloga zašto je pizza super i zašto biste ju trebali jesti češće.


1. Umijeće 'prevrtanja' pizze može spasiti živote

Vjerovali ili ne, fizičari koriste umijeće prevrtanja pizze kako bi izradili motor tanji od ljudske dlake koji se koristi pri operacijama mozga. Pizza majstori usavršili su bacanje tijesta vrteći ruke u krug, a znanstvenici su proučavali te pokrete i oponašali ih pri izradi važnog medicinskog alata.


2. Pizza je toliko super da će biti prva hrana 'prinatana' u svemiru

NASA financira izradu 3D printera koji će 'hraniti' astronaute, a prvo jelo će biti, pogađate – pizza. Obrok dostojan svemirskog radnika!

3. Ako se dugo peče, ima hrpu antioksidansa

Znanstvenici su dokazali da duže vrijeme pečenja pizze povećava antioksidanse za čak 60%. Antioksidansi su vrlo važni u sprečavanju nastanka raka.

4. Rješava probleme na wc-u

Vjerojatno ste barem jednom zaglavili na wc-u ili vas je uhvatila želučana viroza zbog koje ste morali kampirati na wc školjci svakih 5 minuta. E pa da ste jeli pizzu, to se vjerojatno ne bi dogodilo! Dokazano je da karvakol, koji se može naći u origanu, može spriječiti takve tegobe.

5. Štedite novac

Uvijek smo sumnjali da su 'velike pizze' zapravo puno isplativije od 'malih', a sada je to i dokazano. Matematičke izračune oko toga možete provjeriti ovdje; mi im vjerujemo. Znači jedi veliku i štedi pare!

I.N.

pizza

Još vijesti