Slika nije pronađena

Naša potraga za iznimnim tinejdžerima nije ni blizu gotova pa je nakon prošlotjedne priče o Hani, djevojci s najspretnijim rukicama, na red došla još jedna iznimna 17-godišnjakinja.

Iako bi vas njene boksačke rukavice na prvu mogle prestrašiti, bez brige – Adriana Vuković koristi ih samo u ringu jer kako i sama kaže 'borilački sport nije tučnjava - to je vještina, a ne nasilje'. Kada ne osvaja medalje, ova 17-godišnjakinja iz Đakova, s privremenom adresom u Zagrebu, odlična je učenica trećeg razreda opće gimnazije.

Dok većina djevojaka mašta o karijerama plesačica, modela ili televizijskih voditeljica, Adrianu je oduvijek privlačilo nešto drugačije: 'Ljubav prema borilačkim sportovima razvila se iz moje želje da budem nalik starijem bratu Dennyu, ponosnom vlasniku titule prvaka Europe u brazilskom jiu-jitsu i prvaka svijeta u grapplingu, na koga sam uvijek bila malo ljubomorna' objašnjava uz smijeh.Što je BJJ?

U svijet borilačkog sporta ušla je s devet godina trenirajući BJJ, odnosno grappling. Budući da se bavi različitim borilačkim vještinama, zamolili smo Adrianu da nam kratko objasni razliku: 'Brazilski jiu-jitsu je sport kojega možete trenirati s kimonom ili bez (što znači da se hrvate u kratkim hlačicama i rashguard majici, pa to neki još nazivaju i grappling i pravila se neznatno razlikuju). Cilj je isti, što prije protivnika srušiti dolje i svladati ga jednom od tehnika gušenja rukama, nogama ili kimonom, odnosno tehnikama poluga na ruke ili noge, što BJJ čini znatno superiornijim borilačkim sportom od ostalih hrvačkih sportova, kao što su hrvanje ili judo, u smislu raskoši tehnika koje vam stoje na raspolaganju.'

Nakon što je osvojila prvenstvo Hrvatske u svim dobnim skupinama, s 13 godina se upisuje na tajlandski boks, a potom i na klasični. Budući da je opet zabriljirala na natjecanjima i osvojila prvenstva, ločigni korak bio je MMA (Mixed Martial Arts), u kojem s 14 godina postaje juniorska prvakinja Hrvatske, a s 15 i prvakinja svijeta. Paralelno s tajlandskim boksom, boksom i MMA-om, nastavlja trenirati BJJ te dvije godine uzastopno osvaja juniorsko prvenstvo Europe, a 2014. i prvenstvo svijeta u američkom gradu Long Beachu.  S obzirom na to da svjetska boksačka federacija ne dopušta paralelno nastupanje u više borilačkih sportova, od 2015. trenira isključivo boks.


'Voljela bih spomenuti kako sam pretprošle i prošle godine imala čast biti pozvana u Kanadu, od strane jednog od najpoznatijih svjetskih trenera MMA-a Firasa Zahabija, vlasnika poznate TRISTAR MMA akademije. Ondje sam trenirala s brojnim UFC zvijezdama, od kojih su svakako najpoznatiji Georges St-Pierre i Rory MacDonald' priča Adriana dodajući da su putovanja i zanimljivi ljudi koje je usput upoznala ipak najljepši dio svega.

Iako trenira svaki dan i nema previše vremena za učenje i druženje s prijateljima, kaže da se ne osjeća zakinuto: 'Unatoč brojnim odricanjima (iako treninge i natjecanja baš i ne mogu nazvati 'odricanjem', možda prije užitkom:)), mislim da mi se život ne razlikuje previše od života prosječnog tinejdžera ili tinejdžerice, osim što slobodno vrijeme provodim u dvorani i ringu. No, to volim i u tome uživam.'

Potpora obitelji je najvažnijaPotporu roditelja izdvaja kao najvažniju te priznaje da se ponekad ipak susreće s predrasudama: 'Borkinjama sigurno nije drago kada neupućeni borilačke sportove nazivaju 'muškim sportovima', jer to ne odgovara istini. Niti jedan sport ne bi trebao imati etiketu 'muški' ili 'ženski' jer ako imaš volju i ljubav prema sportu, možeš biti i sportaš, u bilo kojem sportu. Kada je riječ o borilačkom sportu, on je možda nešto zahtjevniji od ostalih sportova jer cilj protivnika nije gol, koš ili vremenski rezultat. Njegov cilj si ti i on je tvoj cilj. I tu nema kolektiva koji može prikrivati tvoj loš dan ili nepripremljenost, samo su tvoja vještina i tvoj trener uz tebe' zaključuje Adriana.

A kakvi su joj plalanovi za budućnost? 'Iskreno govoreći, živim dan po dan, tako da ne volim puno razmišljati niti govoriti o planovima i budućnosti, jer kako je pogrešno živjeti u prošlosti, mislim da je jednako tako pogrešno živjeti i u budućnosti.  Možda su moji dosadašnji sportski rezultati najava za ono što tek dolazi, ali o tom po tom. Neka to bude ugodno iznenađenje za sve, pa i za mene' zaključuje Adriana.

Ako i vi želite podijeliti s nama priču o sebi ili svom prijatelju, slobodno nam se javite na info@teen385.com

najtinejdžer borilački sportovi