Slika nije pronađena

Teen385 bacio se u potragu za talentiranim, posebnim i drugačijim tinejdžerima, a naš mail ste zatrpali zanimljivim pričama o iznimnim mladim ljudima.

Svaki tjedan ćemo objavljivati jednu priču, a za početak smo odabrali djevojku iz Krapine čiji nas je hobi oborio s nogu.

Prvi susret s origamijem

17-godišnja Hana Bosilj u origami se zaljubila u osnovnoj školi gdje im je gošća na satu likovnog pokazala kako se izrađuje ždral. Oduševljena Hana prepričala je roditeljima svoj susret, a oni su joj, prepoznavši njen potencijal, kupili knjigu 'Origami' od Davida Pettya.

Iako je prva iskustva stekla proučavajući stranice knjige, ubrzo se prebacila na YouTube: 'Počela sam se prvo baviti tradicionalnim origamijem pošto je i knjiga bila bazirana na toj vrsti origamija. Tradicionalni origami se radi od jednog lista kvadratnog papira te presavijajući ga po određenim dijagramima dobije se konačna skulptura bez korištenja škara i lijepila. Ubrzo sam se zasitila toga postajući svjesna da je tradicionalni origami dosta težak za moju dob pa sam se okrenula nekim modernijim vrstama. Sva ostala znanja o origamiju skupila sam preko interneta proučavajući stranice o origamiju i gledajući video zapise na You Tube-u'.

Mlada Hana se prije tri godine okušala i u 3D origamiju, poznatijem i pod nazivom 'Golden Venture Folding'. Njen prvi rad tom tehnikom bio je labud koji se sastoji od 562 dijela i čija je izrada trajala 3 sata.'Samim time što je to tradicionalna japanska umjetnost, većina mladih se ne želi baviti time jer misle da je to staromodno i nezanimljivo, no origami se kroz godine razvijao i danas postoje mnoge tehnike savijanja; čak i novaca, plastičnih folija (onih za grafoskop), ali i listova knjiga' objašnjava Hana koja je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju kada je savijajući listove knjiga napisala riječ 'GLE'. Tema natjecanja bila je iluzija, a svojim radom je željela osvijestiti važnost čitanja knjiga među mladima.Zabavno i jeftino

Ova talentirana srednjoškolka svaki slobodni trenutak posvećuje hobiju, a budući da joj uglavnom trebaju samo velike količine papira, njene roditelje ne boli glava kada moraju 'odriješiti vreću'.

Iako je za neke radove sentimentalno vezana, priznaje da mnoge poklanja dragim osobama: 'Svoje radove poklanjam za rođendane, godišnjice braka, Božić ili Valentinovo i to najčešće bonsai drvca pošto su dosta upečatljiva i autentična.'

Inspiraciju pronalazi uglavnom na internetu, a pokušava i prijateljice 'navući' na origami pa se ponekad pod odmorom zajedno igraju komadićima papira: 'Naravno, uvijek postoje osobe koje me gledaju čudno kada ja počnem pričati o origamiju, koji si ne mogu zamisliti da provedu tri sata sjedeći i savijajući papir, no ne obazirem se pretjerano na to. Ja radim ono što volim, to me ispunjava, a uvijek će postojati ljudi koji će biti zadivljeni mojim radom i oni koji će misliti da trošim i novac i vrijeme uzalud' kaže Hana.
Iako sumnja da će se u budućnosti baviti origamijem te ga pretvoriti u svoj svakodnevni posao, Hana rado širi ljubav prema svom hobiju, a osim što prošle godine održala radionicu origamija u prostorijama gimnazije Augusta Gustava Matoša u Zaboku, ima svoj Facebook fan page Origami By Hana Bosilj na kojem možete škicnuti njene redove, ali i upitati ju za savjet.

Za kraj nam je origami majstorica otkrila koja je njena najdraža skulptura: 'Ovo ljeto napravila sam 3D origami vlak. Trebalo mi je ukupno 20 sati da ga napravim. Nažalost, nije pogodan za transport, no stvarno sam ponosna na sebe što sam uspjela napraviti svoju verziju vlaka kojeg sam vidjela na internetu'.


Nadamo se da će Hana još dugo uveseljavati sebe i svoju okolinu simpatičnim figuricama, a ako i vi želite podijeliti s nama priču o sebi ili svom prijatelju, slobodno nam se javite na info@teen385.com

najtinejdžer talent tinejdžer posebno

Još vijesti