Slika nije pronađena

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske objavio je to u priopćenju na svojim internetskim stranicama jučer, 3. listopada, a prosvjed će se održati diljem Hrvatske u zbornicama danas, 4. listopada, dan uoči Svjetskog dana učitelja, koji se održava 5. listopada.

To je njihov odgovor na nasilje. Najnoviji primjer nasilja u školi dogodio se 1. listopada u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, kada je učenik, uz verbalne neprimjerene izjave, udario nogom nastavnika vjeronauka, piše Regionalni. Dogodilo se to nakon što je bio kod školskog psihologa, gdje su bili i njegovi roditelji i razrednica. 'Nakon uvodnog razgovora s roditeljima, psiholog je pozvao učenika da i on bude nazočan razgovoru, s obzirom na ozbiljne primjedbe na njegovo ponašanje od strane razrednice i predmetnih nastavnika, neizvršavanje obveza i teže kršenje kućnog reda. Nakon određenog vremena, učenik je uz negodovanje, napustio ured psihologa i vratio se na nastavu', rekli su iz Elektrostrojarske škole Varaždin, izvijestio je Regionalni. I tada je, bez povoda, došlo do incidenta – učenik je napao nastavnika i izjurio iz škole. Dan kasnije, u utorak, njegove roditelje je na razgovor pozvao ravnatelj Igor Kos i izrekao kaznu ocu nasilnog učenika – sukladno Statutu i Kućnom redu Škole, a s obzirom na izuzetno teško kršenje kućnog reda, neprimjereno ponašanje i neprimjeren odnos prema nastavniku vjeronauka, ravnatelj je donio odluku o izricanju pedagoške mjere isključenja iz škole. Majka učenika nije se odazvala razgovoru, a otac se ispričao i rekao da su dan prije, odmah poslije razgovora u Školi, svi bili na razgovoru u Centru za socijalnu skrb Varaždin gdje su upućeni na daljnje korake. Svi učenici razreda koji pohađa nasilni učenik informirani su o njegovoj kazni, a njemu će sada 'presuditi' još i CZSS Ivanec i PU Ivanec.No, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nije zadovoljan reakcijom medija i izostankom reakcije Ministarstva pa se zato odlučio na prosvjed. 'Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene izlaskom sljedećeg broja dnevnih tiskovina. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika, te obavijestila mjerodavne službe', napisali su.

O ovom slučaju se, tek jučer, oglasila ministrica Divjak. U njezinom priopćenju piše: 'Zaprepaštena sam događajem u Elektrostrojarskoj školi Varaždin i takvo ponašanje je apsolutno nedopustivo. Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje. Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na raspolaganju za svu potrebnu pomoć školi i profesorima'.

Ipak, budući da je nasilje u školi postalo skoro svakodnevica, Sindikat je pozvao sve zaposlene u hrvatskim srednjim školama da 'u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke, u četvrtak, 4. listopada 2018., dan uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika'. Pozvali su i ministricu Divjak da im se pridruži i započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama.Napisali su i da će Sindikat kolegi omogućiti pružanje sve potrebne pomoći. U zaključku piše: 'Zanimanje nastavnik postalo je najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu za preživljavanje i opstanak. Nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem', a priopćenje je potpisao predsjednik Sindikata, Branimir Mihalinec, također profesor.

Foto: NSZSSH/Profimedia/Facebook Elektrostrojarska škola Varaždin/Pixabay

M.Z.


Provjeri još...

Uvedene velike promjene u program srednjih škola – nema više povijesti, geografije i biologije [ANKETA]

Srednjoškolci poručili ministrici kakvo obrazovanje žele – slažete li se s njima? ANKETA

Izostanci hrvatskih učenika rekordni su u Europi – svaki srednjoškolac prosječno markira pet sati!

nasilje nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama h nastavnik vjeronauk Prosvjed

Još vijesti