Obilježavanje Denim daya

Kako bi izrazili bezrezervnu podršku žrtvama seksualnog nasilja, posljednje srijede u mjesecu travnju nosi se traper. Bile to traperice ili neki drugi komad, simbolika je ista – želi se jasno izraziti otpor prema svima koji žrtve omalovažavaju, umanjuju ili preispituju slučaj seksualnog nasilja.

 

 

Sve se dogodilo još 1998. kada su talijanske zastupnice reagirale na odluku suda obukavši traper. Naime, talijanski je Vrhovni sud oslobodio silovatelja, 45-godišnjeg instruktora vožnje, uz objašnjenje da njegova učenica, osamnaestogodišnja djevojka, nije mogla biti silovana prvi dan vožnje "jer su traperice bile toliko uske da je jedini način da ih skine bio taj da mu djevojka pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim", piše Story.

STOP nasilju nad ženama

Bunt zastupnica pretvorio se u pokret koji se obilježava diljem svijeta jer se želi stati u obranu i pokazati potpora svim djevojkama koje su proživjele nasilje, stoga današnji dan šalje vrlo važnu poruku djevojkama i ženama #denimday.

Važno je naglasiti da Ženska soba poziva sve osobe koje su doživjele neki oblik seksualnog nasilja mogu potražiti besplatnu pomoć i podršku ovdje

denim day Traperice nasilje Seksualno nasilje Pomoć žrtvama Ženska soba

Još vijesti