Djevojka

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.
Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Eh ovako, ovo pišem jer vjerujem da će mi biti lakše, pošto nemam s kim popričati o tome. Pa, ja živim s mamom, sestrom i očuhom. Moj očuh svaki drugi dan napada mene, moju sestru i mamu, konstantno mene i sestru vrijeđa, a moja mama nema pravo glasa u kući. Skoro svaki dan je pijan, a kada je pijan onda je to još gore, svakodnevno nam radi nekakve scene u kući, a kad ja nešto kažem da nas obranim sve se samo pogorša. Ne znam što bih napravila, nismo baš u najboljoj financijskoj situaciji, tako da nas 3 same ne bismo mogle kao podstanari živjeti, mama ga još trpi samo zato što ovako imamo bar neku potporu, iako i on sav novac popije, barem imamo neku sigurnost u kući. Ona se stalno trudi da nas može maknuti od njega, ali ja ne znam koliko još to možemo istrpiti. Ja bih joj pomogla na bilo kakav način, no još uvijek idem u srednju, imam ljetnu praksu, i ne znam kako da joj pomognem s obzirom da mi praksa nije nešto plaćena. Dobro bi došao i neki savjet, no ovo je samo da si olakšam. Hvala svima koji pročitaju.Odgovor hrabrog telefona:
Draga djevojko,    
prije svega te želim pohvaliti na hrabrosti i zrelosti koje si iskazala tako što si se odlučila javiti i potražiti pomoć. Ako sam dobro razumjela, zabrinuta si zbog ponašanja svog očuha i sigurnosti svoje majke i sestre. Navodiš kako vas očuh napada, vrijeđa i brani pravo glasa te kako su ta ponašanja izraženija kada je u alkoholiziranom stanju. Govoriš kako već neko vrijeme trpite takvo ponašanje zbog određene sigurnosti te kako sada brineš kako pomoći majci odvojiti se od očuha. Pitaš se što možeš učiniti kako bi se nešto u tvojoj situaciji promijenilo.


Vjerujem da ti nije lako nositi se s ovom situacijom, pa ti želim reći da je razumljivo ako se osjećaš uplašeno, tužno, zabrinuto, ljuto ili iscrpljeno. Također ti želim reći kako su ponašanja očuha koja opisuješ oblici psihičkog nasilja te kako ona nikada nisu tvoja krivnja, već je za njih uvijek odgovorna osoba koja ih čini. Bilo kakva psihička prisila može uzrokovati osjećaj straha, ugroženosti i uznemirenosti te me posebno zabrinulo što ste ti i tvoja sestra izložene takvim ponašanjima. Žao mi je da si tako nešto doživjela i želim ti navesti određene načine kako možeš reagirati da bi se nešto u tvojoj situaciji promijenilo.
Prije svega, važno mi je da znaš kako kroz ovo ne trebaš prolaziti sama te kako nije u tvojoj moći da sama rješavaš probleme odraslih. Kako bi se suočila s ovom situacijom u kojoj se nalaziš, važno je da o tome razgovaraš s nekom odraslom osobom u koju imaš povjerenja. Spominješ majku kao osobu kojoj vjeruješ, međutim važno je da znaš kako je i roditeljima ponekad potrebna pomoć drugih odraslih osoba kako bi se nosili s određenim situacijama. Osim roditeljima, možeš se povjeriti i nekoj osobi koja radi u školi, primjerice pedagogu, psihologu ili nastavnicima. Odrasle osobe u tvojoj okolini odgovorne su pomoći ti te obavijestiti nadležne institucije koje tebi, tvojoj sestri, majci i očuhu mogu pruži odgovarajuću pomoć i podršku. Centar za socijalnu skrb koji je nadležan za vaše mjesto stanovanja je institucija koja može pružiti takvu pomoć i podršku. Također, ako se u nekom trenutku ti ili netko od tvojih ukućana budete osjećali trenutno ugroženima, važno je pozvati Policiju na broj 192.
Vjerujem da se možeš bojati i da tvoji postupci dodatno ne pogoršaju situaciju, međutim još jednom želim naglasiti kako je važno da o svojoj situaciji obavijestiš odraslu osobu u okolini s kojom zajedno možeš potražiti stručnu pomoć i podršku. Voljela bih čuti još nešto o tome kroz što prolaziš, stoga te potičem da se javiš na liniju Hrabrog telefona za djecu, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, putem broja 116 111 i kažeš jesi li s nekim podijelila svoje brige i pitanja. Možeš nam i pisati na savjet@hrabritelefon.hr ili na chat radnim danima od 15 do 19 sati.
Želi ti puno snage, hrabrosti i strpljenja te da znaš da u ovome nisi sama,
tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'I kako me nitko ne želi saslušati željela sam da makar negdje napišem dio svoje priče' HELP

'Problem je u tome što se počinjem stidjeti svoga tijela, isuviše, počinjem ga mrziti' HELP

'U posljednje vrijeme me svi počinju izbjegavati, sve prijatelje koje sam imala, svi su samo otišli' HELP

nasilje problem hrabri telefon