Slika nije pronađena

Saborska zastupnica iskoristila je priliku da upozori na zabrinjavajući problem na koji se ne reagira, a koji nije nešto što treba ignorirati. Cijela situacija koja je nastala zbog pojave korone utjecala je loše na sve, a nije zaobišla ni maturante.

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, koja je ujedno i izvanredna profesorica filozofije na Filozofskom fakultetu, imala je konferenciju za medije na kojoj je skrenula pažnju na bitnu posljedicu lockdowna, koju nitko ne smatra previše bitnom, jer kako kaže, država ne poduzima ništa. Preko 300 maturanata, njih 2,4% je tijekom prošlogodišnjeg lockdowna imalo suicidalne misli, a preko 90% maturanata priznalo je da su imali problema s koncentracijom, a više od polovice i sa spavanjem. Ovo su rezultati istraživanja koje je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje u školskoj godini 2019./2020.

Istaknula je i kako je istraživanje organizacije YoungMinds u Velikoj Britaniji na 2.111 djece mlađe od 25 godina koja su mentalno oboljela pokazalo da se stanje pogoršalo kod čak 83% mladih ljudi, dok je nedavno istraživanje na 22.000 učenika u Zagrebu pokazalo da svaki deseti učenik osjeća anksioznost i neke simptome depresije. Upozorila je i na zabrinjavajući trend anksioznih i depresivnih poremećaja koji je u porastu u posljednje vrijeme. Kako tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija, čak 50 posto mentalnih poremećaja počinje prije 14 godine, a 75 posto prije 18 godine i zato je nužna hitna reakcija nadležnih institucija da bi se sačuvalo mentalno zdravlje naših učenika. Kako je nastava dugo bila online, a nije nikako dobro organizirana, hrpa se učenika našla pred još većim stresom nego inače, što također nije pomoglo kod ovog problema. Morali su većinu toga raditi i skužiti sami, a i raditi puno više nego inače, što je posebno stres maturantima koje je čekala i državna matura.

'Hoćemo li i mi to prešutjeti, kao i nadležno ministarstvo, ili ćemo se usuditi suočiti s time što je korona učinila mentalnom zdravlju naše djece i time potencijalno spasiti izgubljene i ranjene mlade živote?', poručila je Selak Raspudić.

Pogledajte još:

Što mjesec u kojem si rođena govori o tebi i tvojoj osobnosti?

Stepenice u Hrvatskoj koje su zaludile cure – svi se žele slikati ovdje! Evo gdje se nalaze

Seksualni odgoj kao obavezni predmet u školama – jeste li za ili protiv? Evo što misle Hrvati

Hrvatska maturanti korona. lockdown

Još vijesti