6

Već se sada neko vrijeme priča o uvođenju seksualnog odgoja kao obaveznog predmeta u škole. Na ovu se tematiku ne skreće dovoljno pažnje i učenici nisu dovoljno informirani. Mislite li vi da ovo treba biti obavezno u školama?
 
Čak devet od deset ispitanih građanki i građana Republike Hrvatske smatra da je država dužna osigurati djeci i mladima pristup informacijama, obrazovanju i uslugama vezanim uz zaštitu njihovog reproduktivnog i seksualnog zdravlja
, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je u ožujku ove godine agencija IPSOS provela za Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), piše Index.hr. Terensko istraživanje je provedeno na uzorku od 993 osobe starije od 18 godina, u slučajnom, dvoetapno stratificiranom nacionalno reprezentativnom uzorku, od 1. do 20. ožujka 2021. CESI je poznata feministička organizacija koja se zalaže za unaprjeđenje društvenog položaja žena te za ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti, kao i za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava.Prema rezultatima istraživanja, više od tri četvrtine (ispitanih) građanki i građana Republike Hrvatske smatra da u škole treba trebamo uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje, dok bi 72 posto ispitanih to obrazovanje u školama učinilo obveznim. A bi li vi da se seksualni odgoj uvede kao obavezan predmet u škole?'Edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, poštuje ljudska prava i rodnu ravnopravnost, pridonosi tolerantnoj i otvorenoj društvenoj klimi te međusobnom razumijevanju i poštivanju učinkovitija je u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja i odgađanju stupanja u seksualne odnose. Kako pokazuju evaluacijske studije programa koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, ono doprinosi i smanjenju broja neplaniranih trudnoća i sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti, a ključno je i u prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće', istaknula je povodom predstavljanja rezultata Nataša Bijelić iz CESI-ja, za Index.hr.'Rezultati govore u prilog tome da javnost prepoznaje da se tu radi o edukaciji koja se zalaže za to da mladi usvoje znanstveno utemeljene i provjerene informacije, znanja i vještine koje im mogu pomoći da kvalitetnije žive svoje živote, da zaštite sebe i druge i da ostvare kvalitetne veze i odnose', dodala je Bijelić za Index.hr.
Izvor: Index.hr

Pogledajte još:

Cura se osvećuje bivšem dečku već 5 godina – a način koji ima je genijalan!

Dečko iz Hrvatske koji je sa 17 godina pretvorio gejmanje u svoj posao! Igra po 8 sati i zarađuje brdo novaca

Emina je pravi hit u regiji i svi žele da im crta po tenisicama! Kada vidiš njene kreacije, bit će ti jasno i zašto

istraživanjeseksualni odgojhrvatska

Komentari

Ing_rid

Ing_rid

prije 4 dana

I opet ce svi radit po svom hahaha mislim da ovo ne treba uvest

Darcy05

Darcy05

prije 4 dana

Kad vidim neka od pitanja na teenu vezana uz menstruaciju, zaštitu, trudnoću etc. - definitivno treba.

jednaosoba5

jednaosoba5

prije 4 dana

Domaćinstvo bi bilo korisnije od toga. O ovome se uči na biologiji i satu razrednika, a ko je kriv onima koji ne slušaju.
Ajde, bilo bi većini smiješno, ali vjerojatno bi još ranije kretali s tim.

Mooncake

Mooncake

prije 4 dana

Još samo da za nas koje ne zanima religijske dogme (etika, vjeronauk) dodaju neku alternativu (redovna informatika npr) i ulazimo u 21. stoljeće.

OPEL

OPEL

prije 4 dana

Trebalo bi definitivno, slažem se u potpunosti s komentarom jednaosoba5

leviathan

leviathan

prije 2 dana

jednaosoba5 i opel moze i to i to, zasto ne bi moglo. jednaosoba5 to je tvoje misljenje i osobno iskustvo, nisu svi imali srecu ni priliku uciti o tome zbog puno vise razloga od neslusanja na satu! evo ja npr nisam ucio o tome kao i kolege iz razza zbog "vjerski razloga" da ih tako nazovem, jer su nastavnicima zabranili da nas uce o svemu sto su oni smatrali krivim ili su nas ucili krivim stvarima zbog "vjerske tolerancije" a mislim da cak i u knjigama nije bilo nicega iz ocitih razloga jer su oni birali iz koji cemo knjiga uciti tkd...ijebes vjersku indoktrinaciju i toleranciju ali ne mozes kad ne znas kako! ha ha!!!lijepo je bit glup! mislim da bi se jos puno toga moglo uvest kao i izbaciti, a kad uvedu da bi bilo napretka trebat ce im kompetentne osobe a ne neki jebivjetri koji pojma nemaju ko im glavu nosi!

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.073
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!