Slika nije pronađena

Do jeseni bi dobar dio mladih već po ovom planu bio cijepljen, a to bi značilo i povratak u normalu u kakvoj smo živjeli prije pojave korone. Trenutno se radi na provjerama cjepiva i koliko je sigurno za mlade, ali taj će proces uskoro biti gotov i sve će biti spremno.

'Naš plan i program cijepljenja protiv covida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje. Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi. Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali. Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i dugih zaposlenih', objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za Jutarnji list.Pfizer je u ispitivanju svog cjepiva na adolescentima utvrdio da je ono sigurno i učinkovito za mlade u dobi od 12 do 15 godina jednako kao i kod starije populacije. Ispitivanja su pokazala da je cjepivo bilo 100 posto učinkovito u prevenciji covida-19.

U agenciji ističu da će provesti ubrzani postupak ocjene dobivenih podataka, a svoje će mišljenje najprije dostaviti Europskoj komisiji koja će imati zadnju riječ u odobravanju cjepiva za adolescente u zemljama EU. Očekuje se da bi konačna odluka mogla stići do kraja ovog mjeseca. To bi značilo da bi do početka školske godine moglo početi cijepljenje adolescenata i u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Kao i za odrasle, cijepljenje protiv covida-19 bit će dobrovoljno i za djecu. U Hrvatskoj i dalje traje treća faza cijepljenja, a to znači starijih od 18 godina. U dobi od 15 do 19 godina cijepljeno je samo 1300 mladih i to Pfizerovim cjepivom, koje je kod nas jedino registrirano za mlađe od 18, odnosno za sve starije od 16. Njih 205 primilo je i drugu dozu odnosno za njih je cijepljenje završeno.

Izvor: Jutarnji list

Pogledajte još:

Izgleda da cjepivo protiv korone može utjecati na tvoju menstruaciju – posljedica koju je dobro znati

Srednjoškolka iz Đakova ima toliko neopravdanih da je pred isključenjem – zbog maminih stavova o koroni

Utjecaj korone i izolacijskih mjera na mlade u Hrvatskoj: Psihijatri zatrpani, a depresija sve veći problem

Hrvatska tinejdžeri cijepljenje korona.

Još vijesti