Slika nije pronađena
Aleksandra-Saša, bivša učenica prirodoslovno-matematičkog smjera Prve gimnazije Varaždin, Oskar znanja je osvojila za treće mjesto na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi. Sada je pred njom novi korak – studij u jednom od najprestižnijih sveučilišta, britanskom Oxfordu.


Njoj je matematika oduvijek strast – svake je godine išla na državna natjecanja iz matematike, od svojeg 4. razreda osnovne škole, a u 6. i 7. razredu je osvojila prvo mjesto, rekla je za 24sata. U osnovnoj je školi sudjelovala i na državnim natjecanjima iz biologije i engleskog, a u srednjoj je nastavila s matematikom, ali i počela ići na natjecanja iz kemije, fizike i logike. Osvojila je brojna od njih, stoga ni ne čudi činjenica da je uspjela ono što je prava rijetkost – upisati Oxford, ali i dobiti potporu Sveučilišta u Oxfordu.

U Britaniju kreće 1. listopada, a karta joj je već 'v žepu'. Zatražila je studentski zajam od vlade Ujedinjenog Kraljevstva koji bi joj trebao pokriti troškove školarine, od Sveučilišta će dobiti financijsku pomoć za druge troškove, a pomoć traži i od drugih izvora. Sve kako bi joj se ostvario san – studij na vrhunskom sveučilištu.

Da bi uspjela ostvariti ga, morala je zadovoljiti stroge kriterije... Poslala je prijavu odmah nakon sudjelovanja u litavskom matematičkom programu PROMYS Europe, nakon čega  je slijedio intervju s profesorima matematike na Oxfordu, a zatim i uvjetna ponuda za upis, rekla je Saša za 24sata. Uvjeti koji je morala zadovoljiti bili su: da položi engleski i da ima petice na maturi iz obaveznih predmeta – u njezinom slučaju, iz matematike, hrvatskog i njemačkog. I ona je u tome uspjela!

Sada joj predstoji samo još studij i donošenje odluke hoće li se po završetku vratiti u Hrvatsku. Kaže da, iako u inozemstvu ima više prilika za bolji život, bi voljela pridonijeti razvoju znanosti i obrazovanja ovdje. Eh, pa, držimo joj palčeve!


via GIPHY


Foto: Facebook/University od Oxford/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Učenička zadruga iz Čakovca: Ovo su djeca koja će izraditi kipiće za dodjelu nagrada Oskar znanja

Pitali smo učenike i profesore – što bi promijenili u hrvatskim školama? Ovo su njihovi odgovori

Zabrinjavajući podaci – u čak 117 škola nije upisan nijedan učenik, učitelji proglašeni viškom

Oskar Znanja aleksandra-saša božović oskarovka oxford studij

Još vijesti