Slika nije pronađena
Studij logopedije je dobio na popularnosti zbog uvjeta koji slijede nakon završetka faksa – bez problema se nalazi dobar posao, a i plaća je veliki plus. A što one koji stvarno i upišu ovaj fakultet očekuju nakon njega? Zna studentica koja ga je završila prije nekoliko godina.

Ako netko zna što čeka maturante iz cijele Hrvatske koji žele upisati logopediju, onda je to Mirna. Ona je završila taj fakultet prije nekoliko godina i od tada radi u struci.

'Nisam sigurna znaju li što ih čeka, to je nešto što se mijenja iz godine u godinu', krenula je svoju priču Mirna Barać za vijesti.rtl.hr.

Kaže da ne poznaje niti jednog logopeda u Zagrebu koji posao nema i da ta činjenica sigurno privlači mnoge osamnaestogodišnjake da zarone u tu profesiju.

'Odgovornost je velika. Ipak se radi o djeci, njihovom školovanju, obrazovanju...', kaže Mirna.

via GIPHY


Hrvatski zavod za zapošljavanje kaže da se trenutno u Hrvatskoj traži 7 logopeda, većinom u dječjim vrtićima. Siguran posao i prosječna neto plaća od 6500 kuna pa nije ni čudo da mnogi baš žele postati logopedi.

Čak 1000 brucoša iz cijele Hrvatske, od njih čak 485 logopediju ima na prvom mjestu kao izbor, ali samo će onih najboljih 50 završiti baš ovdje. To je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje koja ovu pomamu komentira:

'Zato što je to jedini studijski program koji se izvodi u Hrvatskoj. Upisna kvota je mala - 50, što je naspram cijele Hrvatske jako malo', kaže Kristina Svalina, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, za vijesti.rtl.hr.

Tih 50 mjesta je jedino realno što sada fakultet može podnijeti s infrastrukturom i profesorima. Nije ovo jedino deficitarno zanimanje

'Tehnički fakulteti, prirodoslovni...Poznato je koja su to točno zanimanja koja su deficitarna', kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.
Logopedija je na glasu kao jedan od težih studija, ali učenje ne prestaje izlaskom sa sveučilišta.

'Mislim da smo svi koji smo to studirali stekli dobre temelje za daljnji rad, ali faks sam po sebi nije dovoljan da budete uspješni i dobri u onome što radite, bitno je da se nastave edukacije i da se prate trendovi', objašnjava Mirna.

Nakon logopedije, najviše prijava prema broju mjesta je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i to za studije režije, glume i montaže.

via GIPHY


A najveći broj prijava ukupno ima studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu - čak 3569, slijedi Fakultet elektrotehnike i računarstva s 2832 prijave, pa opet ekonomija u Zagrebu s 2775, Fizioterapija na zagrebačkom zdravstvenom veleučilištu te Pravo u Zagrebu s više od 2000 prijava.

Svaki maturant može prijaviti maksimalno 10 studijskih programa. Konačne rang-liste bit će objavljenje 15. srpnja, a već dan nakon toga počinju upisi.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Školska je godina gotova! Evo kakve ocjene prevladavaju među maturantima i u kojoj županiji ima najviše odlikaša

Nakon Slanoleda slijedi nešto još luđe! Hrvatski učenici osmislili nove okuse sladoleda za one 18+

Kraj školske godine sve stresniji za učenike – doživljavaju panične napade zbog prevelikih očekivanja

studij fakultete popularan maturanti Logopedija

Još vijesti