Slika nije pronađena

Svi mi možemo samo nagađati koji je oblik nastave bolji, ali ovogodišnji učenici su ti koji su isprobali i normalnu nastavu i online nastavu. Zato smo ih išli pitati da nam otkriju koja je bolja i zašto.

Kada je krenula online nastava neki su bili oduševljeni, drugima je to bila noćna mora. Neki su učenici počeli dobivati toliko zadaće i materijala za učenje da su za knjigom i kompom provodili više vremena nego što bi da idu u školu, a drugi su spavali do podne i tu  i tamo nešto malo napravili. Sve ovisi o razredu i školi u koju netko ide. A koje mišljenje prevladava – je li bolja nastava uživo ili online nastava? Pitali smo vas na Instagramu putem ankete i pustili cijeli dan da dajete svoja mišljenja. Na kraju, većina se složila da je ipak bez obzira na sve bolja nastava uživo. I to se čak duplo više vas složilo s ovime.

Od 334 ispitanika, 224 je dalo svoj glas za 'normalnu nastavu uživo'. Iako je online nastava izgubila u ovoj bitci, to ne znači da baš nikome nije draga i da nema prednosti. Jedna od prednosti je da na ovaj način imate više vremena za provesti s roditeljima  i družiti se s mamom ili tatom, što je za neke ispalo super. Drugima ovo možda baš i nije bila prednost, ali osim toga, online nastava je dobro sjela i onima koji ne stanuju u blizini svoje škole i moraju putovati vlakom ili busom. Još jedna velika prednost je da se može jesti kada god želiš, bez da te itko opominje da čekaš odmor za to. Sreća je u malim stvarima. Neke su druge stvari istovremeno i prednost i mana. Dok nekima ovako fale prijatelji i društvo, jer nekada je to jedina dobra stvar u školi, oni kojima ljudi iz razreda nisu dragi, sada se mogu odmoriti od njih i to vide kao veliku prednost.

Suprotno od toga, normalna nastava uživo izgleda ipak nije toliko loša. Koliko god svi mrzili školu, sada vide da ima itekako puno prednosti. Najveći nedostatak online nastave je ipak nedostatak kolege iz klupe i prijatelja s kojima se družite svaki dan. Moguće je vidjeti se s njima preko video poziva, ali to nije to. Koliko je bitno dobro objasniti gradivo još je jedna stvar koju je sada većina shvatila. Profesori se trude, neki više-neki manje, ali teško je preko online nastave dobro objasniti gradivo, pogotovo ono koje je samo po sebi učenicima teško za shvatiti i uživo. Treba puno više sada raditi kako bi se održao korak, a i nekada se čini kao da cijeli dan provodite 'u školi' tijekom online nastave. 'Neki profesori nemaju razumijevanja, dobivamo hrpu zadaće, ispiti su katastrofa', komentar je jednog učenika, a takvo je mišljenje i ostalih.

Iako im je draža nastava uživo, neki su ipak pronašli jednu prednost online nastave, koju dobro iskorištavaju: 'Bolja mi je nastava uživo. Preko online nastave niti mogu pohvatati što se događa, niti profesori ne govore što će se raditi, a i nema povratne informacije radim li nešto dobro ili ne. Jedina je prednost što se može lako prepisivati na testovima.', ispričao nam je Pablo.

Školska godina je pri kraju, a kako će nastava izgledati sljedeće godine? Većina se nada da će se do tada sve vratiti u normalu.

Foto: Shutterstock.com - Branislav Nenin/ Shutterstock.com – LstockStudio/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

TOP 3: Koji su trenutno najpoželjniji fakulteti i studiji među maturantima? Na neke je navala OGROMNA

Kako se na brzinu našminkati za online nastavu? 5 trikova za brzinski makeover

Kada ti motivacija padne i ništa ti se ne da: Ovih 5 savjeta će ti pomoći da lakše pratiš online nastavu i pišeš zadaću

Škola Učenici online nastava nastava uživo

Još vijesti