Slika nije pronađena

Dvije su profesorice istaknule sve probleme s online nastavom i podsjetile kako to utječe na učenike. Ovaj oblik nastave se i dalje provodi za većinu učenika, a izgleda da se to do kraja školske godine neće promijeniti.

Bliži se kraj druge školske godine u pandemiji s nikad više izazova za nastavničku struku, učenike i roditelje. Koje su dobre i loše strane online podučavanja? Hoće li biti rupa u znanju? Što očekuju u regulativama rada od kuće? Kakav je položaj učitelja? Neki su zbog svojih metoda bili javno kritizirani. Svoja iskustva i razmišljanja podijelile su dvije iskusne stručnjakinje za odgoj i obrazovanje, Nikolina Matovina Hajduk i Tamara Šoić, piše N1.

'Ovogodišnji i prošlogodišnji maturanti su generacije kojima je nepovratno oduzet dio školovanja i sazrijevanja. Moji maturanti nisu imali, niti će imati, maturalnu zabavu i putovanje, sve one stvari koje su dosad nama bile uobičajene i normalne. Zaista mislim da će trebati sjesti i vidjeti kakve će sve posljedice uslijediti jer ovo ne može tek tako proći da ta djeca ostanu neokrznuta. Možemo se nadati samo najboljem, ali već sad vidim da motivacija nije kakva je bila. Znam kako se maturanti ponašaju u ovo doba godine inače, toga sad nema, apatični su, bezvoljni, ima neuobičajenih ispada agresije. Ne u smislu opasnosti, nego čudne oblike ponašanja na koje nisam navikla. A nemamo psihološku pomoć izvana za te učenike, iz ministarstva nismo dobili timove, bilo što, da se djeci izađe u susret.', ispričala je srednjoškolska nastavnica Tamara Šoić.

Nastavnike su na online nastavi dočekali brojni izazovi, pogotovo oni kako spriječiti prepisivanje i 'varanje' pod online testovima ili ispitivanju. To je posebno došlo do izražaja nakon što je nedavno jedna nastavnica zamolila učenike tijekom ispitivanja preko Zooma da prekriju glavu ručnicima, misleći da će ih tako spriječiti u prepisivanju. Njezin je postupak naišao na oštru osudu dijela javnosti, a u medije su procurili i njezini podaci pa je vrijeđanje na društvenim mrežama dobilo dodatnu težinu. Premda se s takvom metodom ne slažu, i Šoić i Matovina Hajduk osuđuju medijski linč.

'Sigurno postupak kolegice nije bio zlonamjeran, sigurno nije niti prihvatljiv, svi smo se čudili tome. Međutim, ono do čega škola treba dovesti dijete nije znanje nego snalaženje, a po mogućnosti primjena. Naš sustav je isključivo usmjeren na ocjenu, a to je prva razina. Kolegica je vjerojatno imala najbolju namjeru s obzirom na cilj, svjesna da učenici prepisuju. Ako učeniku u 2. razredu osnovne škole za vrijeme ispitivanja mama čuči ispod stola i šapće, možemo li zamisliti dijapazon ideja učenika i roditelja, a sve zato jer se trči za ocjenom i to je naš problem. Treba razmišljati o tome da se stvari u sustavu ocjenjivanja moraju mijenjati, je li to mala matura u 4. razredu pa da do 4. nema ocjena, pa prijemni ispit za srednje škole, je li to baza ispitnih pitanja za nacionalno vrednovanje da u cijeloj Hrvatskoj imamo istu razinu zadataka, je li to micanje ocjena pa težište mature na razmišljanju, zaključivanju…', istaknula je Matovina Hajduk kako prenosi N1, a Šoić se nadovezala s nekim svojim iskustvima:

'Pretvaramo se u vrstu žandara koji moraju trošiti energiju na to hoće li učenik prepisati i kako će nas nadmudriti. Imala sam situaciju da se mama toliko zanijela pokušavajući šapnuti da je zaboravila da mora biti skrivena pa je uletjela u ekran i objašnjavala. Nije mi to ništa za osudu jer nisu to stvari zbog kojih netko treba završiti u medijima, oko toga se nasmijemo i idemo dalje. Isto kao s kolegicom. Ministarstvo nije dalo jasne upute. Postoji pravilnik o pedagoškim mjerama koji propisuje mjere za određeno neprihvatljivo ponašanje, ali to je već dugo mrtvo slovo na papiru, to ionako nigdje ne piše. Ja bih kao poslodavac voljela vidjeti je li taj učenik bio problematičan, izostajao, jer bi mi to bio pokazatelj kakav bi bio radnik. Krivim odrasle, a onda mislim i na nas nastavnike koji smo isto u mnogočemu krivi, i roditelje. Nastavnike krivim jer za mene nastava koja se ne odvija uživo preko Zooma, to meni nije nastava. S druge strane, s tim učenicima na Zoomu jednostavno zaboravim da mene može iza svih tih ekrančića gledati bilo tko, fotografirati i sutra plasirati stvar u medije. I tu treba postaviti crtu. Trebali bismo imati sigurnost da smo u toj online nastavi zaštićeni, da ne može bilo tko snimiti i objaviti kako se sjeti. Mi smo opušteni s učenicima, pogotovo kad ste razrednik, zbližite se pa čovjek svašta kaže, bude duhovitih i napetih situacija koje van konteksta može svakako izgledati. Meni je van svake pameti to s ručnikom, ali medijski linč koji je uslijedio, na to sam reagirala'.

Matovina Hajduk dodaje da 'tih 45 minuta izgleda kao borba s vjetrenjačama' jer učenici svako malo ugase zvuk pa ih se treba upozoravati itd.

 

Izvor: N1

Pogledajte još:

Nije dobro: Trećina hrvatskih maturanata misli da su gejevi bolesni, a ne znaju ni prepoznati države EU

KVIZ: Koji je stil učenja idealan za tebe?

Tko ima super plaće, a tko vrlo male: U kojim se zanimanjima najviše cijeni diploma u Hrvatskoj?

Škola situacije profesorice online nastava

Još vijesti