Slika nije pronađena

Očekivano je da će ovogodišnji maturanti imati malo drugačiji tretman nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Za nešto malo više od mjesec dana trebali bi krenuti ispiti iz državne mature, a kako će to izgledati?

Svi čekaju da se oglasi Ministarstvo i da konačne upute, od datuma kada će se pisati koji od ispita državne mature do toga koja će biti pravila koja će morati slijediti škole kako bi svima osigurali sigurno pisanje mature. Škole će trebati osigurati malo drugačije uvjete ovogodišnjim maturantima, a jesu li spremne na tako nešto? Profesor informatike i voditelj natjecateljskih grupa u MIOCC-u Nikola Dmitrović ispričao je za 24sata.hr kako će to izgledati kod njih: 'Imamo 220 maturanata i ako budu takve epidemiološke upute, moći ćemo staviti po 10 učenika u jedan razred. Imamo 30 razreda, učenici bi ulazili na dva školska ulaza, pa i kroz sportsku dvoranu, ne bi se susretali, a i izlazak će biti posebno organiziran. Imamo i dovoljno nastavnika i profesora da ih u svakom razredu bude po dvoje, kako nalaže procedura. Još treba vidjeti hoćemo li dobiti maske, eventualno rukavice, ili će do učenici trebati sami donijeti.'


Slično je za 24sata.hr rekao i ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić, gdje je oko 140 maturanata. Neće se postavljati pleksiglasi.

'Gimnazija u Puli još uvijek čeka, kao i svi ostali, upute resornog ministarstva i Stožera civilne zaštite ali  već sada smo spremni za sve scenarije kod polaganja državne mature. Teško mi je govoriti dok ne znamo točne upute koje bi trebale biti poznate ovoga tjedna ali mi imamo oko 140 maturanata. Ionako su do sada maturanti državnu maturu polagali na način da se radio dovoljan razmak među učenicima. Tako će biti i sada. Svi pišu u 9 ujutro a imamo i 30 učionica plus veliku dvoranu u koju stane više učenika, pa ih u učionicama u vrijeme pisanja može biti po šestero', istaknuo je.

Ono što je za sada sigurno je da će u učionicama biti manji broj učenika, ali ne toliko mali da se stvori kaos i da ponestane mjesta u učionicama. Škole su već sada krenule s organizacijom, tako da za maturante po tom pitanju nema brige.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje kažu kako su pripremili sve za provođenje državne mature, te će objaviti sve točne informacije kad ih budu imali. Ravnatelji i nastavnici u srednjim školama poručuju svojim učenicima i da ne brinu, te da će svi biti spremni za same ispite.Što će biti s izbornim predmetima?

U Ministarstvu ističu i kako visoka učilišta samostalno određuju koji predmeti s ispita državne mature će se bodovati prilikom upisa na njihove studijske programe. Tako je za 24sata rekao i dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec.

'Ako se državna matura bude odvijala kako je predviđeno (obavezni i izborni dio), nećemo mijenjati uvjete upisa. Ako bi bio održan samo obavezni dio (matematika), tada bismo se prilagoditi i u obzir uzeli samo te rezultate, bez fizike (takav scenarij smatramo izglednim).  U tom slučaju ne bismo organizirali posebni prijemni ispit. Ako se matura neće održati (što nam je u ovom času najmanje izgledno), tada je izvjesno da bismo organizirali prijemni ispit iz matematike i fizike. Izvjesno je da je  zbog štrajka i situacije s pandemijom stjecanje znanja u regularnom nastavnom procesu predstavljalo dodatni izazov, ali mi na FER-u već niz godina omogućujemo studentima da na online testovima prije početka prve godine slobodno provjere svoje znanje iz matematike ili fizike i nadoknade, ponove ili utvrde gradivo putem online predmeta "Elementarna matematika“ i "Uvod u fiziku“',  kaže Gledec.


U svakom slučaju, ističe članica Rektorskog zbora RH Dijana Vican, nema mjesta nikakvoj panici, niti se s bilo čime kasni.

'Visoka učilišta i sveučilišta na svojim Senatima uvijek u ovo vrijeme donose svoje odluke o kvotama i uvjetima upisa. Mi ćemo na vrijeme reći jesu li nam dovoljni obavezni predmeti i sigurno nismo remetilački faktor kako nas se želi prikazati. Državna matura se mora održati jer je najbolji model za objektivne upise na fakultete, no hoće li to biti u lipnju, srpnju ili kolovozu, nije važno. Sve mora biti podređeno zdravlju učenika i nastavnika', ističe Vican, dodajući kako su i dosad svi fakulteti mogli mijenjati uvjete upisa, pa će tako biti i ove. Sve će odmah biti objavljeno na aplikaciji student.hr.

I dok je riječko sveučilište već donijelo odluku kako će za upis na njihove fakultete biti dovoljan tek jedan izborni predmet, rektorat zagrebačkog sveučilišta u ponedjeljak je ministrici Divjak poslao analizu o vrednovanju ispita izbornih predmeta na ovogodišnjoj državnoj maturi. Rektorat zagrebačkog sveučilišta nudi deset izbornih predmeta koji bi zadovoljili uvjete svih fakulteta, ako bi se polagao samo jedan izborni predmet. Ipak, ističe se kako bi se, prema podacima broja kandidata i zahtjevima fakulteta, mogli provesti ispiti iz svih traženih predmeta. To bi bilo pravednije za sve kandidate, ističu u Rektoratu

Foto: Shutterstock.com – Robert Kneschke/ Giphy/ Shutterstock.com - LStockStudio

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Breaking News za maturante! Ministrica napokon otkrila što će biti s ovogodišnjom državnom maturom

Što će biti ove godine s norijadom? Pitali smo nadležne, a i provjerili kako je maturantima sjela njihova odluka

Ovo su pitanja koja se najviše ponavljaju na državnoj maturi: Iskoristi višak free vremena i počni s učenjem

maturanti Državna Matura pisanje mature 2019./2020.

Još vijesti