Slika nije pronađena

Maturanti već neko vrijeme čekaju da se točno kaže kako će izgledati državna matura, kada će biti i što će biti s gradivom – hoće li se mijenjati ili ne. NCVVO je sada napokon dao odgovor na jedno pitanje – koje gradivo neće biti na ovogodišnjoj maturi.

Maturante ovo zanima već neko vrijeme, ali konkretan odgovor nikako nije stizao. Sve do sada. Sada se napokon zna što neće biti na ovogodišnjoj maturi. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) se usuglasio s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko toga koji sadržaj neće biti u maturi. S obzirom da su maturanti izgubili drugo polugodište 4. razreda, ovo je nešto što su putem peticija već tražili. A do kojih je promjena došlo?

 

 


Mijenja se Hrvatski jezik na višoj i nižoj razini, matematika na višoj razini te grčki, viša razina latinskog i talijanskog jezika, mađarskog materinskog jezika, kao i srpskog materinskog te talijanskog. Sadržaj osnovnih razina predmeta matematika i latinski jezik neće se mijenjati, kao niti sadržaj stranih jezika - engleski (viša i osnovna razina), njemački (viša i osnovna razina), talijanski (osnovna razina), francuski i španjolski (viša i osnovna razina).

Hrvatski će tako ostati bez nekih lektira za esej na obje razine. Na višoj razini neće biti 'Povratka Filipa Latinovicza' Miroslava Krleže, 'Stranac' Alberta Camusa i pjesništvo Tina Ujevića, a na nižoj razini neće biti 'Gospode Glembajevi' Miroslava Krleže i pjesništvo Dobriše Cesarića. Osim toga, na obje će razine doći do promjene i u testnom dijelu ispita kada je u pitanju književnost. Koje točno gradivo neće biti može se vidjeti OVDJE.

Ono što se sada čeka je točni datumi kada će se pisati koji ispit, jedino što se zna je da će svi ispiti biti u lipnju.

Foto: Shutterstock.com - arrowsmith2/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ovako će se pisati obavezni predmeti na državnoj maturi - uvodi se jedna velika novost

Pisanje državne mature i izbornih: Kako će izgledati ove godine? Hoće li učenici nositi maske? Rukavice?

Breaking News za maturante! Ministrica napokon otkrila što će biti s ovogodišnjom državnom maturom

maturanti gradivo Državna Matura pisanje mature 2019./2020.