Slika nije pronađena

Droga u školi nije novost, a zašto srednjoškolci preuzimaju posao dilanja i budu li ikada uhvaćeni?

Troje srednjoškolaca iz Srbije - dvoje 17-godišnjaka i jedan 18-godišnjak - prošlog je lipnja umrlo od posljedica konzumacije ekstazija. Smrt tinejdžera, malo je reći, zgrozila je tamošnju javnost, a vladu primorala da pronađe način kako bi se uhvatila u koštac sa sve izraženijim trendom narkomanije među onima koji se još nalaze u školskim klupama. Problem s drogama u školi poznat je i u Hrvatskoj. Zašto dileri uključuju djecu razlog je jasan. Kazna za isto kazneno djelo je neusporediva: 15-godišnjak se može izvući s pojačanim nadzorom roditelja i(li) staratelja, punoljetnik s višegodišnjom kaznom zatvora, piše 100posto.hr.

No, što je sa situacijom kad djeca i adolescenti prodaju drogu svojim vršnjacima? I o tome je bilo vijesti, tako je profesorica biologije uhvatila osnovnoškolca dok za vrijeme odmora pokušava prodati travu svom vršnjaku. Da droge ima u školama, pokazala su i testiranja školskih klupa pomoću reagensa - potvrdila su pretpostavku o prisustvu narkotika u školama.


via GIPHY


Ipak, ovo nije priča iz Srbije, ona služi tek kao komparativan primjer što se može dogoditi kad stvari odu predaleko. Po dostupnim podacima u stanje se u Hrvatskoj ne može ocijeniti dramatičnim, no ne treba se ni zanositi da su hrvatski srednjoškolci lišeni ovih opasnosti. Pokazuju to i rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, komparativnoj usporedbi na kojoj se Hrvatska ne može baš podičiti rezultatima. Pri zadnjoj analizi, među hrvatskim šesnaestogodišnjacima bilo je čak 33 posto pušača, 54,7 posto onih koji su konzumirali alkohol, a 22,5 posto ih je barem jednom u životu probalo drogu, među kojom je najpopularniji bio kanabis - konzumiralo ga je sedam posto unatrag mjesec dana od ispitivanja.

U odnosu na 90-e, kada je skoro svaki peti (19 posto) izjavio da je 'travu' lako ili vrlo lako nabaviti, u zadnjem istraživanju – objavljenom 2016. - taj postotak je skočio na 42 posto. Taj je postotak, između ostaloga, i porastao jer su i adolescenti ušli u posao. Potvrdio je to i primjer iz Osijek od prošle jeseni. Više srednjoškolaca hospitalizirano je zbog konzumacije tzv. osvježivača zraka kojeg su im prodali - njihovi kolege. Makar je u tom slučaju bila (tada) legalna supstanca školarcima je bilo povoljnije kupiti je u školi. Prema iskazu osječke srednjoškolke, 'osvježivači zraka' su bili najpopularniji jer su bili najjeftiniji, a jedan joint se u školi mogao nabaviti već za 10 kuna.Ovog ljeta hrvatskim medijima kružila je ispovijest majke iz Pule, ona pak tvrdi da je tamo stanje alarmantno. 'Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćerki davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci', rekla je za Glas Istre, pa naglasila kako se na popisu onih koje konzumiraju nalaze i amfetamin, DMT, MDMA, klonazepam i LSD. Slične vijesti dolaze iz gotovo svih krajeva Hrvatske, čak i iz 'pitomog Zagorja'. Kad je policija 2016. razbila lanac od šest dilera koji su drogu prodavali i srednjoškolcima, jedan od njih još je bio učenik. Premda iz policije neko vrijeme nisu stizala priopćenja koja bi se ticala većih zapljena unutar škola, događalo nam se i to.


via GIPHY


Rekorder je još iz prošlog desetljeća. Mladi Zagrepčanin – koji je tad bio učenik drugog razreda strukovne škole - pao je s čak 400 grama, a prodavao je, naravno, i svojim kolegama. Kako stvari izgledaju unutar školskih klupa, pokušao je za portal 100posto.hr dočarati danas 21-godišnji student zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Tijekom gimnazijskih dana redovito je pušio 'travu', povremeno je eksperimentirao i s drugim drogama, a i sam bi nešto prodao.

'Duvao sam tada kao manijak. Zahvaljujući tome što sam prodavao uvijek bih imao nešto za pušiti, a ostao bi mi i fini džeparac. Nisam puno zarađivao, niti bio neki 'kriminalni mastermind', ali to je zato što sam pušio. Da nisam, zarada bi mi bila puno veća', kaže. Priča i kako je na njegovoj školi većina srednjoškolaca nešto probala. 'Ma, općenito, škola je bila dosta otkačena i puno ljudi je 'duvalo'. Nije tu bilo razlike, ova supkultura, ona supkultura - svi su 'duvali'! Dobro, 'cajkaši' nešto manje, ali i oni. Prema takvima sam znao bit i bezobrazan, pa bih i zavaljao, kao i štrebere iz razreda. Kad bi se takvi neupućeniji udružili da kupe 'žižu', prodao bih im 'siću' s 2-3 vrha. Nikad se ne bi žalili i došli bi po još', prisjeća se.Kaže, o nekom strahu da bude uhvaćen tada nije ni razmišljao. S obzirom da se 'u školi sve zna', nije strahovao da bi mu se netko mogao osvetiti. 'Nije me bilo strah nikog. To su valjda te godine kad te uopće nije strah ničega, a roditelji i profesori ništa nisu znali. Prodavao sam i ljudima iz škole i kvarta i njihovim prijateljima i nikad mi se nije ništa dogodilo.'


via GIPHY


Ipak, ne misli da je su našim srednjim školama stanje alarmantno da bi se trebale formirati neke komisije kao što je to slučaj u Srbiji. 'Nisam baš siguran da tako nešto ima smisla. Klince privlači ono što je zabranjeno, a droga u škole nije došla u moje vrijeme, ni prije deset godina. Takvih stvari ima, vjerujem da će ih biti, jedina su pitanja u kojoj mjeri i kaj će bit 'in'', zaključuje.


Foto: Unsplash/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

OPREZ! Sve popularnija droga među mladima vodi do psihijatrije i smrti, a skroz je legalna i jeftina

OMG Uz mentrualne uloške postaju 'high' – otkiven novi način na koji tinejdžeri proizvode drogu

VIDEO Droga i alkohol - kako misliš da izgleda i kako ZAPRAVO izgleda

Hrvatska Škola Učenici Droga tinejdžeri

Još vijesti