Slika nije pronađena
Ispričala je jedna mama svoja iskustva vezano uz odrastanje i odgoj u sedamdesetim i osamdesetim godinama. Bila je strahovlada.

Tekst ove mame o metodama odgoja nekad i danas postao je pravi hit. 'Odgajamo li egomanijake' je naslov teksta, a objavljen je i na blogu mamajasamgladan.com. Na Facebooku ga je podijelilo više od 10 tisuća ljudi. Autorica napominje da ne zagovara niti jednu stranu, a tekst je zapravo rezultat njenog razmišljanja o tome kako pronaći zlatnu sredinu između prošlosti i sadašnjosti.

via GIPHY


Ne možemo ni zamisliti kako joj je bilo tijekom njezinog odrastanja. Vladala je strogoća na sasvim novoj razini. Njena mama nije se igrala s njom, a ako bi došli gosti morala je nestati s lica zemlje.
Ovako glasi početak njezinog teksta:

'Moje djetinjstvo trajalo je sedamdesetih i osamdesetih.
Mama, tata, pet godina stariji brat i ja. Ne sjećam se da su se roditelji igrali sa mnom. Imala sam igračke i provodila sate u svijetu mašte. Mama je kuhala ili pospremala. Bavila se kućom i važnijim stvarima. Niti sam htjela, niti ju tražila da se igramo skupa. Zato valjda i danas imam bujnu maštu i uživam u rijetkim trenutcima samoće. Ljeti smo po cijele dane bili vani, penjali se, skakali, ali znalo se vrijeme ručka, večere i spavanja. Kada su nam dolazili gosti, znalo se da djeca, osim za vrijeme jela, nemaju što tražiti za stolom s odraslima: ‘Ajmo, djeco, u sobu!'

via GIPHY


Nije sve bilo tako crno. Ponekad su se zabavljali i nikad nisu bili opterećeni problemima i brigama odraslih jer o njima ništa nisu znali. Međutim, neki red je i dalje postojao:

'I bilo nam je super, odlično smo se zabavljali. Ne znam niti sam ikada čula temu razgovora koja se među starijima odvijala. Nije me uopće zanimalo. Kada smo išli u goste, pa bi domaćini ponudili kolače, a ja bih proždrljivo posegnula za trećim komadom, mama bi me prostrijelila pogledom tako da sam ruku istog trena povukla prema sebi. Ostalo mi je do dan danas usječeno u pamćenje njeno: 'Nisi se došla najesti, pristojno uzmeš komad, dva i staneš!'. Tako i ja danas s prijezirom gledam na ljude koji pobrste švedski stol na nekom eventu. Nismo plakali, vrištali i vikali da nam je dosadno. Ako bi nam i palo na pamet, odgovor bi bio: 'Zabavi se nečim', i zabavili bi se. Uh, kako je mašta radila.'

via GIPHY


Ako imaš roditelje koji su ti poput prijatelja, nemaš pojma koliko imaš sreće jer je mama iz ovog teksta bila samo autoritet i ništa više ni manje. K tome, ako si izbirljiv po pitanju hrane, u sedamdesetima bi ostao gladan:

'Bili smo čisti, uredni, pristojni, mogli smo se kontrolirati kad smo trebali biti tiho, a itekako aktivni kad bi nas pustili s lanca. Jeli smo sve, nije bilo pitanja: 'Želiš li?'- Nikada. Išli smo gdje su roditelji htjeli, kada je njima pasalo. I bilo nam je zabavno. Uvijek. Veselili smo se izletima na koje smo redovito išli vikendom i putovanju vlakom na more. Tata je radio, a mama je bila kod kuće, brinula, hranila, prigovarala, slušala, bodrila. Bila je autoritet, nikako prijatelj.'
Kasnije, kad je djetinjstvo preraslo u adolescenciju, bila je oslonac, psiholog, savjetnik, kritičar, podrška, bič božji. Sve po potrebi. Promatrala nas je, razgovarala o problemima, tješila. Znala je prepoznati svaku emociju i ništa od nje nisam mogla sakriti. Nije bila prijatelj. i to se naglašavalo, da se ne zabunim, da ju ne tretiram poput svojeg vršnjaka, bez poštovanja.'


via GIPHY


Jeste li ikad čuli za onu staru uzrečicu 'Batina je izašla iz raja'? Ova mama osjetila je to na vlastitoj koži:

'Svako nepoštovanje odraslih kažnjavalo se rukom po guzi. Bez objašnjavanja, razgovaranja. Uvrijedio si starijeg, šamar. Pa ti uvrijedi i budi bezobrazan sljedeći put. Plaženje jezika, ružne riječi - opet onaj ranije spomenuti mamin pogled.'


Nije bilo važno jesi li učio do kasno ili došao iz izlaska, nije ni vikendom bilo spavanja do unedogled. Svatko je morao obavljati svoje zadatke. Ovako je to izgledalo:

'Ne smatram da je bilo idealno. Nakon izlaska subotom, tata me budio u devet kako bih pomagala pospremati stan. Nakon 10 minuta telefoniranja vikao mi je da prekinem i da se nađem u četiri oka ako želim toliko razgovarati. Ograničeni izlasci su mi beskrajno išli na živce. Nisam nikada došla doma pijana, nije mi palo na pamet.'

via GIPHY


Mišljenje ove mame o današnjem odgoju je poprilično negativno. Njoj je u djetinjstvu vladao samo red, rad i disciplina, a s odnosom roditelja i njihove djece u današnje vrijeme ona se ne slaže iz ovih razloga:

'A onda se nešto prelomilo usput, pa je takva vrsta odgoja postala previše surova. Vrijeme je izrodilo nove generacije roditelja. Beskrajno tolerantne, one koji podržavaju prijateljski odnos s djecom i to im je baš cool. Nemojte me pogrešno shvatiti, promjene su potrebne, rekla bih nužne, ali imam osjećaj da smo otišli iz jedne krajnosti u drugu.
Zbog vlastitog bunta ili inata? Ne znam, ali poput naših roditelja i mi smo pretjerali, samo na potpuno drugačiji način. Dotakli smo drugu krajnost
.'


Djeca danas imaju puno drugačije značenje u životu jednog roditelja i nalaze se u centru njihovog života. Isplati li se voditi rasprave s dvogodišnjacima, pustiti ih da budu ravnopravni s odraslima... Pogledajmo što ova mama misli o tome:

'Počeli smo voditi filozofske rasprave s dvogodišnjacima, gledamo na djecu kao na statusni simbol, poput novog automobila, pa ga lickamo, dotjerujemo, pokazujemo, hvalimo se: 'Koliko kilometara ima tvoj? A konja? Kakve felge imaš?'.
'Moj može potegnuti bolje od tvog! A kakav je u zavoju?'- Tako vam to meni izgleda.
Trenutno su djeca u centru pažnje, sjede na čelu stola, štoviše, biraju mjesto gdje će sjediti i to im se odobrava.
'Djeca su nam tu da ih odgojimo i pustimo da žive. Da ih osposobimo za život, ujedno ne zanemarujući svoj. Nikako da im služimo i umjesto njih rastemo.
Da ih satima čekamo ispred noćnih klubova i vozimo kućama - da to je postalo normalno, da im držimo lavor kad nakon izlaska pijani dođu kući.
Da im toleriramo nedopustivo.
Da ih nagrađujemo za dobru ocjenu. Pobogu, pa ona bi sama po sebi trebala biti nagrada. Čini li vam se da u osnovnim školama svi imaju petice? Istina, ponekad je lakše djetetu zaključiti veću ocjenu nego imati posla s nabildanim taticom koji će ti prijetiti jer je 'stara koza' oštetila njegovo iznadprosječno inteligentno dijete i dala mu četiri. A ono zna za 10. Barem.
'Našim roditeljima je bilo važnije da usrećimo druge! Jer, shvaćali su da je u tome, indirektno, i naša sreća. Obratiti pažnju na ljude, ne biti sebičan, samoživ, razvijati empatiju, suosjećati, brinuti, biti obazriv.. To se negdje putem izgubilo.
Odgajamo li samožive egomanijake? Nikada zadovoljne osobe, vječno željne pažnje. One koji ne trpe autoritet, zabrane, uvjete, rokove, pa se cijeli život traže i čekaju savršenu priliku da padne s neba, a takve nema. U međuvremenu ih roditelji financiraju, peru, hrane, tješe. Jer njihovo zlato zaslužuje bolje. I ovaj svijet nije dovoljno dobar za njih. Jesam li pretjerala? U svakom slučaju, mislim da nam treba zlatna sredina. Nešto između odgojnih metoda naših roditelja i ovih danas. Vrijeme će pokazati, ako nas vlastita djeca ne pojedu za doručak.
'

Djeca prisluškuju razgovore odraslih, upadaju u riječ, vode glavnu riječ i glavna su tema razgovora. Dakako, uvijek vođene u superlativima. Moj mali je ovo, moja mala je bolje... Djeca dolaze u goste s rečenicom: 'Ja sam gladan!', pa ti pobrste pola frižidera, dok se roditelji smiju. Djecu se konstantno zabavlja, ne znaju se sami igrati, pa te vuku za rukav i traže pažnju. Ako im ne pružiš pažnju onda vrište, pa cijela obitelj sudjeluje u smirivanju.'

via GIPHY


Koja gnjavaža, danas je česta praksa to da se roditelji miješaju i u školski život svoje djece. Suosjećamo s takvima. Još ako se roditelji često pojavljuju u školi, to je baš blamaža. Svoje mišljenje o tome ima i ova mama:

'Roditelji se svađaju s učiteljima, prijete im otkazima, prijete drugoj djeci, ako im netko u žaru igre dotakne vlastito dijete. Roditelji pljuju pred djecom po učiteljima, tako da se i djeca usuđuju odgovarati učiteljima kad dođu u razred. Pa nestane svakog autoriteta. Djeca su postala smisao života svojih roditelja, životni projekt, jedina tema razgovora, nerealnog ponosa. S ponosom bi trebali pričati o svojim dostignućima, interesima, iskustvima, a dijete o svojim. Umjesto toga, hvalimo se tuđim (djetetovim) dostignućima, prisvajajući ih kao svoju zaslugu.'

Nije bilo cinkanja, nije bilo izlazaka do ranojutarnjih sati, a ako si došao kući pijan nisi dobro prošao. No, batina se ipak preselila u pakao do daljnjega, a za sve probleme koji su se stvorili tijekom godina po pitanju odgoja djece ova mama donosi i rješenja:

Pojam zlostavljanja i nestašne dječje igre se izjednačio. Mi smo se grudali, borili se koprivama, dolazili kući opečeni, ozebli, crveni. Nitko nije zbog toga dizao paniku. Nismo bili toliko osjetljivi. Nismo tužakali, jer smo znali da ćemo zbog tužakanja dobiti još jedan šamar. Kad razgovaram malo s novopečenim roditeljima, svima je zajednička jedna rečenica: 'Najvažnije mi je da mi dijete bude sretno!'

via GIPHY


Prave vrijednosti, one koje uključuju dobrotu, nesebičnost i usrećivanje drugih ljudi su one koje su zapravo važne. Trebale bi biti fokus svačijeg odgoja u bilo koje vrijeme. Međutim, danas se događa upravo suprotno. Jesu li svi postali egomanijaci pitala se ova mama:


Tekst ove mame u svakom slučaju ukazuje na problem današnjih roditelja i njihovih odgojnih metoda, ali instant rješenje ne postoji. S vremenom će se vjerojatno situacija opet promijeniti, a možemo se samo nadati da je jedino što će se vraćati u modu odjeća, a ne i odgojne metode jer mi ne bi onda nazad u sedamdesete.

Foto: Facebook/Giphy/Shutterstock


M.S.K.

Pogledajte još:

Brutalne odgojne metode – evo što je mama napravila svojoj djeci koja su predugo 'visjela' na tabletu

Od 'mamine maze' do 'mamine najveće brige' – u ovoj dobi roditelji gube apsolutnu kontrolu nad nama

'Mrzim te, samo se makni' – kako preživjeti kada ove riječi čuješ od mame? HELP

Odgoj tekst mame odgoj prije i danas egomanijaci

Još vijesti