Slika nije pronađena

Loše navike mladih Hrvata: Debljina, alkohol, cigarete i nepranje zubi

Znate li da su hrvatski učenici na visokom, sedmom mjestu na svijetu po debljini? Također, koriste alkohol i cigarete više od europskih vršnjaka, gotovo da i ne jedu povrće i voće, a šokantan je i podatak da svaki peti učenik  - ne pere zube!

Očito je nešto trulo među hrvatskim učenicima. Stoga je odlučeno da će se u škole uvesti novi predmet, točnije gradivo koje će se učiti u sklopu već postojećih predmeta, a radi se o zdravstvenom odgoju. Ovaj bi predmet trebao popraviti loše zdravstvene i ostale navike među hrvatskim učenicima.

Umjesto seksualnog odgoja - zdravstveni odgoj

Još se krajem prošle godine naveliko i naširoko govorilo o seksualnom odgoju u školama, no ovo je izazvalo salvu rekacija pa su rješenje našli u zdravstenom odgoju. On se uvodi već od prvog razreda osnovne škole, ali i u kasnije razrede te u srednju školu i to u programe već postojećih predmeta, kao što su priroda i društvo, biologija, psihologija te tjelesni odgoj, a dio će se odraditi i na satovima razredne nastave.

Ovim se programom planira postići mnogo toga – smanjenje neplaniranih trudnoća, samoubojstava, ozljeda, korištenja alkohola i droga, ali i povećati samopouzdanje mladih. Učenici će tako učiti o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti, odgovornom spolnom ponašanju, prevenciji ovisnosti i nasilja. No, neke je udruge posebno zagolicalo podučavanje o spolnom ponašanju te kažu kako je ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju prema svom svjetonazoru. Na ovo je jedan ginekolog, član povjerenstva koje je izradilo ovaj program, rekao: 'Mladima se kaže kako postoji apstinencija koju zagovara religija i da postoji upotreba kondoma koju zagovara medicina. Ni za jedno se ne kaže da je dobro ili loše. Samo se pruža informacija, a kasnije je stvar izbora.'

Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u sklopu gradiva zdravstvenog odgoja učit će se o važnosti tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, higijeni, izražavanju osjećaja, ponašanju prema drugoj djeci, odraslima i životinjama, higijeni odijevanja, ilegalnim i legalnim drogama, nastanku novog života, odnosu između muškaraca i žena, spolnim stereotipima, seksualnim različitostima, itd. Također, učenici će od 1. do 4. razreda osnovne škole dan započinjati vježbom i doručkom.

A evo što nas očekuje iz gradiva zdravstvenog odgoja u višim razredima osnovne škole te u srednjoj školi:

5. RAZRED – zdrava prehrana, pubertet, rast i odrastanje, jelovnik prema godišnjim dobima, droge i njihov utjecaj na zdravlje, rizici alkohola, droga i nikotina, odolijevanje pritisku vršnjaka, sigurnost na internetu, poštivanje različitosti, nenasilje.

6. RAZRED – samopoštovanje, razvoj osjećajne povezanosti i privlačnosti, usklađenost prehrane, pornografija, okoliš i zdravlje, tjelovježba, droge, alkohol, cigarete, sigurnost na internetu.


7. RAZRED
– sva lica seksualnosti, diskriminacija seksuanih manjina, pritisak vršnjaka, dnevni ritam tijela, odmor, stres, utjecaj legalnih i ilegalnih droga na zdravlje, samokontrola, nasilje na stadionima, odgovorno ponašanje u vezi, sigurnost na internetu.

8. RAZRED – rizici preranog stupanja u seksualne odnose, odgovornost   u spolnom ponašanju,  higijena tijekom puberteta i adolescencije, samokontrola, nasilje na stadionima, fizički rast i razvoj, različiti pogledi na seksualnost, utjecaj legalnih i ilegalnih droga na tijelo.

SREDNJA ŠKOLA – intimnost, povjerenje, stalna upotreba zaštite, vjernost, kriza u vezi, tolerancija seksualnih različitosti, alkohol, droga, mediji, klađenje, kockanje, alkohol u prometu, mladi vozači, kutlura navijanja, pirotehnika i njezine opasnosti, sigurnost na internetu, rodna ravnopravnost, poštovanje.


Što vi mislite – hoće li se gradivom zdravstvenog odgoja popraviti stvari među hrvatskim učenicima?

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Škola Odgoj seksualnost #zdravlje

Još vijesti