Slika nije pronađena

Prema statistici smo među prvih pet europskih zemalja s tim problemom, a istovremeno se djeci u osnovnim školama kao mliječni obrok daju pizze i sokovi ili krafne, kroasani i bureci.

To je lako vidjeti kad se pregledaju školski jelovnici postavljeni na stranicama škola. Za ručak često budu i hrenovke koje, prema Nacionalnim smjernicama za prehranu u školama, treba izbjegavati, piše Index.hr. Posljednje provedeno istraživanje o debljini djece u Hrvatskoj 'Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016.' koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), pokazalo je da 31 posto djevojčica i 38,7 posto dječaka u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i pati od debljine. Također, gledano po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35,6 posto, dok je najviše dječaka u jadranskoj regiji - 42,2 posto.


Istraživanje koje je proveo HZJZ pokazalo je da više od tri puta tjedno 4,3 posto djece jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27 posto jede kolače, krafne ili pite, 31,1 posto ih jede čokoladu ili bombone, dok 29,1 posto djece više od tri puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom. Štoviše, 66,5 posto djece ne jede svakodnevno svježe voće, a njih 82,8 posto povrće. Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, 22,9 posto školske djece u Hrvatskoj ne jede svakodnevno doručak.


Ivana Šimić, nutricionistica je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja radi na projektu 'Živjeti zdravo', a njen posao je pripremati zdrave jelovnike i slati ih školama kako bi djeci pripremali zdrave obroke. Za Index.hr je rekla kako još uvijek u nekim županijama dio škola nema kuhinje pa se djeci daju suhi obroci. 'U sklopu ovog projekta pomažemo školama da se drže Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama koje su izdane još 2013. godine, a kojih se zapravo moraju držati. Cilj je unaprjeđenje školskih jelovnika prema nacionalnim smjernicama u kojima jasno stoji koje namirnice treba redovito davati djeci, a koje ponekad dati, a koje izbjegavati', dodala je.

Ovo su namirnice koje se smiju konzumirati rijetko ili nikada prema smjernicama za prehranu učenika:


Međutim, iako su obavezne držati se Nacionalnih smjernica za prehranu učenika, dosta škola ih se ne drži pa se na jelovniku poprilično često nađu, primjerice pekarski proizvodi.

U nastavku ispunite anonimnu anketu...Foto: Web stranica O.Š. Zapruđe / Web stranica O.Š. Brestje / Playbuzz/ Freepik

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Europski učenici provode više vremena u školi nego hrvatski, ali sada bi se to moglo promijeniti

Učenici bi uskoro trebali imati mogućnost ostanka u školi i za vrijeme praznika!

Autoprijevoznik sve razbjesnio: Kupiti mjesečnu za bus ovim se učenicima doslovno pretvorilo u nemoguću misiju

Učenici Debljina Prehrana smjernice škole jelovnik prekomjerna tjelesna masa

Još vijesti