Slika nije pronađena

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola. Dežurni su, obično u paru, dočekivali roditelje koji bi dolazili na razgovor s učiteljima i raspitivali se gdje je koja učionica. Čuvali su garderobne ormariće da ne nestanu nečije tenisice ili jakna. Drugi par dežurnih u nekim školama pomagao je u kuhinji i postavljao tanjure na stolove. Međutim te oblike dežurstava učenika prosvjetna inspekcija danas može zabraniti u slučaju da netko podnese prijavu, makar i anonimnu.

Neće zabraniti svima. Jedna takva stigla je u OŠ Nedelišće u Međimurskoj županiji. Anoniman netko napisao je da se djecu izrabljuje gotovo kao robove, da su izložena teškom fizičkom radu u kuhinji, a kad dežuraju na porti kod ulaznih vrata, izloženi su opasnostima. Po nalogu inspekcije škola je ukinula dežurstva na ulazu, a očekujući slijedom toga da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji, ukinut je odmah i taj oblik učeničkog angažmana. 'Dežuranje na ulazu nešto je što je dio tradicije i imalo je svoju pedagošku i svaku drugu svrhu. Nije to samo dežuranje, to je i domaćinstvo jer, kad vam dođu stranke, učite se ophođenju i komunikaciji. No, kad netko podnese pritužbu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja inspekcijskim nadzorom to onda zabrani. Poziva se pritom na dva članka, jedan govori o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi, pa se iz toga može izvlačiti zaključak da, ako je dežuran na hodniku, nema ga na nastavi. Druga je odredba iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje. Iz toga se opet posredno može izvući zaključak da, ako se dijete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako netko nasrne na njega. I jedna i druga odredba imaju utemeljenje u zakonu i pravilniku, no obje su načelnog karaktera. U praksi, Ministarstvo neće svojom odlukom ili uredbom to zabraniti jer znaju da će time školama izazvati niz problema. Osim ako ne stigne prijava... ', objašnjava ravnatelj Ivica Paić za Večernji list.


Dežurstva u hodniku i pomoć u kuhinji bili su, dodaje, regulirani kućnim redom škole usvojenim na vijećima roditelja, učenika i učitelja, a donio ga je Školski odbor. Kućni red su sad promijenili. Osim što na hodniku više nema dežurnih, nema ih ni u blagovaonici, pa se 220 učenika u jednoj smjeni natrpa u nju tijekom samo jednog velikog odmora, umjesto dosadašnja dva. Između odmora dežurni su učenici kuharu dosad pomagali pokupiti tanjure, da bi do idućeg odmora sve bilo spremno za drugu skupinu djece. Dodir s hranom u kuhinji,veli, nisu imali.'Sad svi jedu u jednom odmoru i gužva je. Nismo imali drugog izbora. Da nije stigla prijava roditelja, i dalje bi sve funkcioniralo, kao što funkcionira u mnogim školama. Dok i njima ne dođe neka prijava', napominje Paić. U Uredu pravobraniteljice za djecu kažu da za dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenja i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika. Kućni red – Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Na taj način djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za 'čuvanje' škole, što mora biti na odraslima. Osim ugrožene sigurnosti djece, vrijeme provedeno u dežuranju najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu – smatraju u Uredu i preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja. O ispomoći u blagovaonici nemaju dovoljno informacija, pa će se o tome očitovati naknadno.Svaka škola ima svoj kući red koji propisuje obveze đaka i nastavnika piše Večernji list. Mnoge imaju dežurstva na ulazu, a rjeđe učenici pomažu i u postavljanja stolova za užinu. U OŠ Hodošan nema dežurnog učenika. Ulaz kontrolira tehničko osoblje, no učenici pomažu tijekom užine po posebnom rasporedu. U kućnom redu škole u Križevcima piše da dežurstva obavljaju učenici od 4. do 8. razreda, po dva učenika dok traje nastava. Dužnosti su im da dočekuju roditelje i ostale stranke, daju im informacije i upućuju ih kamo treba, nose obavijesti i paze da se učenici ne zadržavaju bez razloga u hodniku.

 

Foto: Giphy/ Freepik

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Drag kultura u Zagrebu: Kada ne uči za maturu 18-godišnji Ante se preobražava u 'kraljicu'

U Zagrebu će škola završiti ranije nego u ostalim dijelovima Hrvatske? A praznici, matura... evo detalja!

Tko su popularni TikTokeri u Hrvatskoj? Saznali smo kako su došli do followera i koji su njihovi najveći failovi

Hrvatska Učenici škole zabranjeno Dežuranje

Još vijesti