Slika nije pronađena

Mislite li da je neobično što se stavi prst u uho i potom pjeva 'oooo' ili 'eeee', odnosno naša, domaća ganga? E, ako vam je ovo neobično, bolje se pridržite za stolac i saznajte kakve nas sve lude tradicije i običaji okružuju u velikom bijelom svijetu!

 1. U Japanu djeca prekriju pupak kada zagrmi. Naime, postoji legenda da Grom Oni, demon koji se pojavljuje kada zagrmi, krade dječje pupke!
 2. U Iranu postoji narod Bahai koji imaju svoj kalendar koji ima devetnaest mjeseci, a svaki se mjesec sastoji od devetnaest dana.
 3. U nekim dijelovima Brazila prvi dan u novoj godini slavi se s tanjurom juhe od leće jer se leća smatra simbolom bogatstva.
 4. U Indoneziji i mnogim drugim državama na jugoistoku Azije stvari se pokazuju palcem budući se pokazivanje kažiprstom smatra veoma nekulturnim. U Grčkoj je, pak, veoma nekulturno podizati palac (kao što to radimo kada potvrđujemo da je nešto u redu).


 1. U Grčkoj, kada djetetu ispadne zub, bacaju ga na krov kako bi to donijelo sreću. U Indiji rade isto tako, ali ga prvo namažu s malo kravlje balege. U Bangladešu otpali zubić ne odnosi Zubić Vila već ga stavljaju u rupu u kojoj žive štakori kako bi dijete kada odraste imalo oštre zube poput štakora.
 2. U Škotskoj je običaj mladenku nekoliko dana prije vjenčanja zaliti mlijekom, razlupanim jajima, perjem i svim ostalim što se lako lijepi. Cilj je da joj se to ureže u pamćenje jer bilo koji problem u braku neće biti ništa u usporedbi s ovim iskustvom.
 3. U Kini je u prošlosti bio običaj da su se djevojčicama od tri do četrnaest godina povezivala stopala kako ne bi previše narasla. Sve je bilo jako bolno, a nerijetko su se i lomile kosti. Srećom, ova je krvoločna tradicija zabranjena 1949. i to dolaskom komunista na vlast.
 4. Žene iz plemena Dani u Indoneziji, prilikom smrti člana obitelji moraju odrezati dio jednog prsta na ruci. Ovako pokazuju da emocionalnu bol prati i ona fizička te kako bi zadovoljile duhove predaka. Ova tradicija još uvijek živi, mada ne tako često kao prije.
 5. U sjevernom Borneu ljudi Tidong imaju veoma neugodnu i mučnu vjenčanu tradiciju. Naime, mladencu i mladenki zabranjeno je da idu na toalet i u kupatilo puna tri dana i tri noći. Vjeruju da ovaj običaj vodi do dugog, sretnog i plodnog braka. Za vrijeme vjenčanja mladenci veoma malo piju i jedu, a uvijek su pod budnim okom članova obitelji.
 6. U Turskoj su veoma popularne borbe, ili bolje rečeno, hrvanje deva. Hrvaju se ženke ove životinje, gledatelja uvijek ima, a one koji su u prvim redovima redovito zašprica slina koja se obilato luči iz usta zapjenjenih životinja.


 1. Španjolci su poznati u svijetu po borbi bikova koje imaju sve više protivnika, ali manje je poznata jednako krvoločna tradicija. Naime, u mnogim dijelovima slave Dan gusaka i to na sljedeći način: žive se guske zavežu za noge za sajlu koja ide od jedne obale rijeke na drugu, a mladi muškarci skaču iz čamca s namjerom da guski otkinu glavu. U prošlosti se ovo izvodilo sa živim guskama, a danas 'samo' s mrtvima.
 2. Na Tajlandu svake godine održavaju Festival majmuna. Možda biste pomislili da se ljudima nude specijaliteti od majmunskog mesa, ali zapravo je sasvim drugačije – postave se veliki stolovi s obiljem povrća i ostalih delicija koje vole ove životinje te se one slobodno mogu posluživati.
 3. U nekim dijelovima Njemačke postoji običaj da se prije vjenčanja obitelj okupi na zabavi te razbijaju sve što ima dođe pod ruku, sve osim naočala i ogledala, dakle tanjure, WC školjke, čaše, itd. Kada je zabava gotova, mladenci moraju sav taj nered zajedno očistiti, što simbolizira zajednički  rad na problemima u braku.
 4. U Egremontu u Engleskoj postoji Festival grimasa i održava se čak od davne 1267. Stvar je u tome da natjecatelji moraju napraviti što veće grimase svojim licem kako bi se bolje plasirali. Jedan sudionik, koji je pobijedio pet godina za redom, čak je  povadio sve zube kako bi mogao izvoditi bolje grimase!
 5. U nekim dijelovima Rusije muškarci se okupe i kupe po litru votke na njih trojicu. Potom piju iz te litre sve dok se jedan od njih ne sruši na pod. Ako netko ne želi piti, velika je uvreda ostatku ekipe.

I, što mislite  o ovakvim običajima? Znate li i sami neki neobičan običaj iz dalekog svijeta ili možda iz svog susjedstva? Podijelite ga s nama!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

običaji svijet zanimljivo