Slika nije pronađena

Uzeti u ruke vilicu i nož te sjesti za stol smatramo običnom navikom, a iako i tu vrijede neka osnovna pravila uglađenog ponašanja, često ih zaboravljamo ili se recimo to tako, s njima previše ne opterećujemo.

Ali, kako će vam svaki iskusan svjetski putnik reći, o načinu na koji se ponašate za vrijeme objeda može ovisiti puno toga, jer upravo ćete tada nekome pružiti puno informacija o sebi, a da toga niste ni svjesni. Tako npr. možete pokazati koliko imate poštovanja te cijenite li trud svog domaćina pa zato, prije nego u nekoj stranoj zemlji prihvatite poziv za večeru, dobro zapamtite par savjeta o tome kakav bonton za stolom vrijedi u određenoj kulturi i čime sve možete zavrijediti ponovnu dobrodošlicu.


Ako se ikada zateknete u Japanu, obavezno bez stida srčite kada jedete svoju juhu! Vrlo popularno japansko jelo je juha s rezancima, a ako ju pažljivo srčete, pokazati ćete svoju zahvalnost onome tko ju je skuhao. Također, slobodno možete piti iz zdjele, što glasnije to bolje!

Otputujete li pak do Francuske, obavezno jedite s obje ruke, a ako vam kojim slučajem ne treba nož, umjesto njega se poslužite kruhom, kojeg Francuzi smatraju pomoćnim priborom za jelo. Kada jedete kruh, prvo otkinite komadić, a nikako nemojte zagristi direktno u krišku kruha, jer se to smatra nepristojnim.


Druga pravila vrijede u Meksiku, gdje je sasvim normalno jesti rukama, a služenje priborom za jelo se smatra pomalo snobovski.

Volite li puno pojesti, svakako se ne trebate sramiti ako se nalazite u Grčkoj, gdje će vam vrlo često odmah ponuditi i drugi tanjur, a smatra se pristojnim prihvatiti te tako izraziti poštovanje.


Ako sami volite začiniti svoju hranu, onda bi možda bilo dobro preskočiti portugalske restorane, jer se u ovoj državi smatra nepristojnim pitati za sol i papar, ako se oni već ne nalaze za stolom. Kuhar ili kuharica mogli bi to shvatiti kao uvredu svojim kulinarskim vještinama.

I za kraj, možete se slobodno i podrignuti, ali samo ako se nalazite u Kini, gdje će to biti shvaćeno kao kompliment kuharu i pokazatelj vašeg zadovoljstva.


Nećete pogriješiti ni ako na stolu napravite nered, a ako na tanjuru ostane malo jela, to će razveseliti vašeg domaćina, koji će ovu gestu shvatiti kao znak da ste siti te da vam je ponuđeno dosta hrane.

Bon appetit!

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

zanimljivosti svijet Hrana običaji