Slika nije pronađena

Kada mijenjaš tampon, najjednostavniji  način za riješiti ga se je da ga baciš u wc. A bi li to stvarno trebala raditi? Sigurno ti se ovo pitanje barem jednom pojavilo u glavi.


Hoće li tampon zaštopati WC?

Dnevno se u svijetu baci 2.5 milijuna tampona u wc! Ima smisla da baciš iskorišteni tampon u wc, jer tu ti je wc, tu mijenjaš tampon – vrlo je jednostavno. Tu je i ona situacija kada si kod nekoga u gostima, pa trebaš poskrivećki tampon nositi do kante za smeće i to sve odraditi da nitko ne skuži što radiš. Iako te toga ne bi trebalo biti sram, jer sve cure imaju mengu i koriste tampone i ostale proizvode jednako kao i ti. Zato je jednostavnije baciti tampon u WC, a bi li to stvarno trebala raditi. Sjeti se koliko si puta u barovima ili u javnim WC-ima vidjela da stoji oznaka da ne bacaš tampone u školjku. Je li to napisano samo tako ili zato što stvarno ovo nije najpametnije za raditi?


Ako se pita proizvođače tampona, oni preporučuju, čak i otvoreno pišu na svojim web stranicama, da se tampone ne smije bacati u wc jer mogu napraviti probleme i da je najpametnije bacati ih u kantu za smeće. Čak i ako koristiš organske tampone ili one na čijim pakiranjima piše da su biorazgradivi, savjet je isti. Bez obzira što na pakiranju pišu stvari kao primjerice da su biorazgradivi, razmisli dva puta prije nego ih kreneš bacati u wc.


Po vodoinstalaterima, koji se malo više ipak razumiju u cijelu stvar, tamponi mogu zaštopati WC. Neće se najvjerojatnije ništa dogoditi ukoliko se baci jedan, ali ako je to nešto što radiš redovito, moglo bi biti problema. Tamponi se ne raspadaju kada se smoče, a ni ne razgrađuju se vrlo brzo. Zato što ih voda napuhne, mogu zapeti u cijevima i s vremenom napraviti blokadu. A osim što mogu napraviti probleme tvom vodovodnom sustavu, tamponi su štetni i za okoliš. Pošto se ne razgrađuju, kroz vodovodne cijevi dođu do rijeka, mora, oceana i tamo se skupljaju i povećavaju količinu plastike u prirodi.


Dakle, jedini pravilni način koji se preporučuje za riješiti se tampona je da ih bacaš u smeće. Druge opcije nema. Jednostavno ga zamotaj u wc papir ili papirnati ručnik i baci u kantu.

Foto: Canva/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Jedan mjesec traje kraće, drugi duže - koliko ti dugo menga stvarno treba trajati?

Ne možeš se sjetiti jesi li izvadila stari tampon prije stavljanja novog? Evo što se može dogoditi...

[OMG] Zašto opet kasni ta menstruacija? Saznaj kojih 5 stvari mogu utjecati na tvoj ciklus osim trudnoće

wc odlaganje menstruacija tampon

Još vijesti