Slika nije pronađena

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na propust koji omogućuje promjenu citata u grupnim porukama WhatsAppa, kao i promjenu imena pošiljatelja tih poruka.

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na opasan propust u WhatsAppu. Iskorištavanjem tog propusta i uz poseban alat hakeri vam doslovno mogu 'staviti riječi u usta', komentirali su na više tehnoloških portala. Naime, u porukama mogu mijenjati citate korisnika tako da, umjesto originalnog citata, odnosno poruke koju je ta osoba poslala, mogu napisati nešto sasvim drugo, piše Zimo.


via GIPHY


Riječ je o načinu na koji se može manipulirati razgovorima i širiti lažne vijesti putem grupnih poruka WhatsAppa, a koliko takve stvari mogu biti opasne, najbolje nam pokazuju slučajevi iz Indije, u kojoj je više ljudi zbog širenja lažnih vijesti, tj. lažnih optužbi ubijeno. 'U potpunosti možete promijeniti što je netko rekao i manipulirati svakom osobom i njihovim citatima', komentirao je za BBC Oded Vanunu, sigurnosni stručnjak Check Pointa, prenosi Zimo. Također, osim što je moguće mijenjati citate, spomenuti alat omogućuje i promjenu imena osobe u razgovoru čiji se citati koriste tako da je moguće manipulirati i tekstom i identitetom osoba u (grupnim) razgovorima.Ako vam se čini da ste već čuli za taj propust i mogućnosti manipulacije u WhatsAppu, u pravu ste jer je propust otkriven još prošle godine, no Facebook ga još nije popravio. U Zuckerbergovoj kompaniji riješili su samo jedan dio problema (korisnike se moglo prevariti pri slanju poruka – oni bi mislili da šalju privatnu poruku, no ta bi poruka završila u grupi), dok probleme s citiranjem i promjenom identiteta korisnika koji su slali poruke i dalje nisu riješili te je pitanje hoće li ih uopće popraviti.


via GIPHY


Naime, kako su iz Facebooka rekli Vanunuu, ti se problemi ne mogu riješiti zbog 'infrastrukturnih ograničenja' i tehnologije enkripcije koju koristi WhatsApp. Hakeri se mogu predstavljati kao druge osobe i od korisnika dobiti neke osobne i osjetljive informacije koje inače nikada ne bi podijelili s drugim osobama. Ako Facebook ne riješi taj propust, korisnici bi trebali razmisliti o prestanku korištenja WhatsAppa i okrenuti se nekim drugim, sigurnijim komunikacijskim alatima.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Instagram i WhatsApp dobivaju nova imena! Pogledaj kako će se sada zvati

Ne možete živjeti bez WhatsAppa i stalnog dopisivanja? Saznajte što to znači i koje su posljedice...

Oboružajte se strpljenjem! WhatsApp ponovno uvodi promjene, a ni ovoga puta nisu dobre...

poruke sadržaj dopisivanje zabrinjavajuče whatsapp hakiranje

Još vijesti