Slika nije pronađena

Mislite da su sladoled od čokolade i vanilije ili možda onaj nazvan 'plavo nebo' vrhunac okusa pa čak i neobičnosti? Ili ste smatrali da je pohani sladoled nešto najluđe što može postojati u bogatom svijetu slastičarstva?

>> Pročitaj još super stvari iz rubrike 'Moda & Ljepota'

>> Modni trend za kojim svi luduju - dašak carske Rusije

Ako ovako mislite, zapeli ste negdje daleko u povijesti jer svijet je prepun neobičnih stvari kada se radi o hrani. Između ostalog, mnoštvo je neobičnih sladoleda i ostalih deserata. A budući je slatko nešto na što je većina slaba, saznajte koji su to. Tko zna, možda dobijete ideju i zaputite se u vlastitu kuhinju isprobavati neobične recepte.

SLADOLED OD TIGROVOG PIVA

Za malo ruma u sladoledu znamo, ali što kažete na sladoled u kojem je tzv. tigrovo pivo? Proizvodi se u Singapuru, a proizvođač je neko vrijeme eksperimentirao s njim dok nije pronašao savršenu formulu. Naime, pjena i mjehurići iz piva djeluju da je konzistencija sladoleda lepršavija, prozračnija, a također se alkohol sporije zamrzava što se pokazalo odličnim za pravljenje sladoleda. Jedna kugla je 2,80 dolara..


PATBINGSU

Jedu ga u Južnoj Koreji po cijelo ljeto. U njega se stavljaju tanki komadići leda s pastom od crvenog graha, mlijeka, sladoleda, voća i pahuljica. Na kraju se sve pretvori u svojevrsnu juhu, a ovisno od kraja do kraja, stavljaju se razni drugi dodaci, primjerice sjemenke i slično.


SLADOLED OD MASLINOVOG ULJA

Sladoledar u Toscani napravio je niz sladoleda koji imaju neobične sastojke, primjerice sa sirom i kruškom, ali najpoznatiji je po sladoledu s maslinovim uljem. Oni koji su ga probali kažu da je lijep i kremast i ima okus po najfinijem maslinovom ulju. Za prave obožavatelje ovog ulja.


MANGO I LJEPLJIVA RIŽA

Znamo za rižu na mlijeku, ali što kažete na neobičnu kombinaciju voća i riže? Tako je, radi se o desertu kojeg jednostavno obožavaju na Tajlandu i može se kupiti bilo gdje. U ovom desertu se zajedno serviraju kriške manga i ljepljiva riža skuhana na kokosovom mlijeku u koju se još doda slatkog kokosovog mlijeka te pospe sezamom. Iako se jede najviše ljeti, riža mora biti topla.


SLADOLED SA SIROM CHEDDAR

Ova se poslastica servira u Seattleu u Sjedinjenim Državama. Radi se tako da se na krekere stavi sir, a ne sve kugla sladoleda koji je veoma kremast i ima okus po laganoj vaniliji. Sve zajedno košta 5,50 dolara.


SLADOLED S HALVOM

Poslužuje se u Tel Avivu. Sladoledu se dodaje slatko vrhnje i halva te med. Ovako se dobiva desert kojeg mnogi proglašavaju božanskim.


ŠPAGETI SLADOLED

Iako biste mogli pomisliti da je domovina ovog sladoleda Italija, zapravo nam stiže iz Njemačke, gdje ga zovu 'spaghettieis'. Zapravo se radi o tome da se sladoled od vanilije protisne kroz stroj zbog čega dobije oblik špageta. Na njega se onda stavi umak od malina ili kupina te se pospe s malo parmezana, bijele čokolade ili kokosa. Ovaj sladoled je izumio jedan Talijan u Mannheimu 1969. godine, ali ga nikad nije zaštitio.


Ovome treba dodati još nekoliko neobičnih okusa sladoleda – primjerice sa slaninom, sa sardinom, s hobotnicom, bijelim lukom pa čak i komadićima svježe konjetine.

Što vi mislite o ovakvim okusima? Biste li ih barem probali ili se ipak držite isprobanih recepata iz domaćih slastičarnica?

N.LJ.J.
Foto: www.cntraveler.com

sladoled desert svijet zanimljivo

Još vijesti