Slika nije pronađena

Prva stvar koju ujutro uzmeš u ruke je mobitel, a navečer ti često taj isti padne na nos jer skrolaš po Instagramu? Tako nekako izgleda svakodnevni život većine tinejdžera i to se smatra normalnim, no ima i onih kojima društvene mreže ometaju svakodnevni život.

Psihijatrijska bolnica Sv. Ivan u Zagrebu otvara dnevnu bolnicu u kojoj će se nuditi pomoć ovisnima o virtualnom svijetu računalnih igrica, društvenim mrežama i internetu, koji je u značajnom porastu u cijeloj Europi.


Za razliku od ovisnosti o drogama ili alkoholu, za ovu suvremenu ovisnost još ne postoji službena dijagnoza, ali nije teško pretpostaviti da postoje oni kojima je normalno funkcioniranje ugroženo zbog mobitela, računala ili tableta.

'U Jankomiru je stoga u tijeku opremanje dnevne bolnice namijenjene onima koji na internetu ostaju po nekoliko sati, gube kontrolu nad vremenom provedenim za računalom ili mobitelom, nervozni su ako nemaju pristup internetu i jedva čekaju da se ponovno ulogiraju', rekla je za Hinu dr. Irena Rojnić Palavra psihijatrica iz Bolnice Sv. Ivan, prenosi Index.


Ovisnost o internetu u svojoj je biti najsličnija ovisnosti o kockanju s obzirom na to da je zajednički nazivnik - nepostojanje psihoaktivne supstance. Gubitak kontrole nad vremenom provedenim za internetom, žudnja za internetom kada osoba nije "online", bezuspješni pokušaji promjene obrasca ponašanja, problemi u interpersonalnim relacijama, u školi ili na poslu, psihičke tegobe poput anksioznosti, depresije ili nesanice, bolovi u leđima, šakama, peckanje očiju... sve to upućuje na zaključak da osoba ima problem s prekomjernim korištenjem internetskih sadržaja i da je vrijeme da potraži stručnu pomoć', prenosi Index.

Većina nas većinu vremena provede na mobitelima i u jednu ruku svi smo pomalo ovisni, ali pravu ovisnost označavaju gore navedeni simptomi.

Foto: Giphy

I.I./Index.hr


Pročitajte još:

Facebook relationship statusi koji ne postoje, a trebali bi

LOL Ovo je fkt očajan potez svih fejkera na Instagramu i Facebooku

KAOS Nema više Facebooka i Instagrama – od ponedjeljka blokiran internet u svim školama

Bolnica facebook internet instagram ovisnost

Još vijesti