Slika nije pronađena

Predavanje koje je jedna nastavnica biologije održala svojim učenicima, nikada neće zaboraviti. Mislili su da ih očekuje još jedan uobičajeni sat, ali to nije bio slučaj…

Na ovom satu biologije nastavnica je svima u učionici podijelila pregršt svakojakih tubica, bočica i sprejeva. Zatim je učenike zamolila da sadržaj bočica, tubica i sprejeva iscijede i istisnu na stol ispred sebe.

Učenici su se super zabavljali i nisu mogli vjerovati da ovakvo nešto spada u “školski kurikulum”.

Onda su dobili drugi zadatak! Nastavnica je svim učenicima rekla da sad sav sadržaj moraju vratiti natrag u tubice i bočice. Koliko god se trudili, učenici su ubrzo shvatili da ne mogu obaviti taj drugi zadatak. Jednostavno, ne ide!

Nastavnica je ovaj eksperiment objasnila riječima: “U trenutku ste svi vi bili toliko usredotočeni na istiskivanje, cijeđenje i prskanje, da niste ni primijetili kakav nered stvarate. Tako lako je sve to iscurilo van, a onda ste shvatili da nema šanse da vratite sve to tamo gdje mu je mjesto.

Zapamtite ovo jednom za sva vremena: sve ovo vrijedi i za riječi koje izađu iz vaših usta.

Kako se vama sviđa ovaj pokus? Mislite li da je nastavnica uspjela u svojoj namjeri i naučila učenike da pažljivo biraju riječi?

L.B./izvor: Rekla-kazala

foto: sxc.hu

životna lekcija nastavnica biologije tube

Još vijesti