Slika nije pronađena
Kada ti netko spomene školu, vjerojatno se naježiš te ti kroz glavu prođu najgore moguće scene. Naravno, postoje lijepe uspomene koje vežeš uz školu, ali rijetko tko želi ići u školu samo kako bi učio.

Lehasan es Šakiri ime je sedamdesetogodišnjeg Marokanca koji će na jesen krenuti u srednju školu! Dok ti jedva čekaš norijadu i kraj srednje, ovaj se djed odlučio vratiti u školu jer je svjestan kako je znanje zaista najbitnija stvar na svijetu.

Iako nama ne djeluje tako jer to uzimamo zdravo za gotovo, obrazovanje je ustvari privilegija koju nemaju mnogi. Od toga da puno ljudi odustaje od obrazovanja nakon srednje škole zato što moraju ići raditi, u siromašnijim zemljama situacija eskalira, pa je tako ovaj Marokanac morao prekinuti obrazovanje već u osnovnoj školi!

via GIPHY


Zbog loše situacije, morao se preseliti u Francusku kako bi mogao zarađivati dovoljno da preživi on sam, ali i da pošalje svojoj obitelji u Maroku. Ipak, to ga nije zaustavilo, nastavio je učiti: 'Čak i kada sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim čitati. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju knjižnicu na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju prenio mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na satove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku', kaže najstariji srednjoškolac za kojeg znamo.

Osim što zna pričati francuski, kako je živio u mjestu koje je blizu granice s Njemačkom, naučio je tako pričati i još jedan svjetski jezik! No, nije zaboravio na svoje korijene, pa se tako nakon odlaska u penziji odlučio vratiti u rodni Maroko. Stvarno, kapa dolje!

via GIPHY


Nedavno je polagao prijemni ispit za srednju školu u Tinghiru, a tamo je bio i najstariji pristupnik ispitu. Njemu rezultati dolaze sutra, a mi mu držimo fige da će upasti! Naravno, upisao je srednju školu za odrasle, tako da razlika između njega i ostalih srednjoškolaca ipak neće biti toliko velika. Nakon srednje planira nastaviti svoje obrazovanje, a posebno ga zanima sociologija pa bi to htio produbiti čim više.

Ovaj nas je djed u potpunosti oduševio, a nadamo se da je i tebe! Za sam kraj, donosimo ti još jednu njegovu poruku: 'Znanost zauzima važno mjesto u životu čovjeka. Kažu treba učiti od kolijevke do groba. Čovjek se može uvijek školovati, bez obzira na to o kojem je dijelu života riječ. Potrebno je samo željeti i biti uporan'.

via GIPHY


Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Cool baka kao inspiracija za učenje – ako može ona, možeš i ti!

Potresna priča srednjoškolca – dok mi visimo na netu, on čisti šutu da zaradi za užinu

VIDEO Obrukali se zbog neznanja geografije – hoće li svijet sada konačno saznati gdje je Hrvatska?

Djed Srednja Škola obrazovanje

Još vijesti