Slika nije pronađena

Provedeno je istraživanje među 13 300 učenika iz cijele Hrvatske, a rezultati pokazuju čime su sve zadovoljni, a s čime baš i ne kada je u pitanju školstvo, ali i koje su razlike između škola na sjeveru i jugu države.

Tim Borisa Jokića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu odlučili su istražiti zadovoljstvo hrvatskim školstvom, ali iz perspektive onih koji imaju najbolji uvid u njega – učenika. Sudjelovalo je 13 301 učenika iz cijele Hrvatske, iz 59 strukovnih i gimnazijskih srednjih škola, 54% djevojaka i 46% mladića.

Istraživanjem se došlo do nekoliko bitnih odgovora. Prvo i najbitnije pitanje na koje su htjeli pronaći odgovor je koliko su učenici zadovoljni školstvom – od sadržaja koje uče, preko opremljenosti i uvjetima, kao i međuljudskim odnosima.

Ono čime je najveći broj zadovoljan su ozračje u školi i nastavnici, a najmanje su sretni opremljenošću škola, uvjetima rada i sadržajima koje uče. Kako učenici prolaze kroz obrazovanje, to su sve više i više nezadovoljniji.

via GIPHY


Postoji i razlika između učenika sa sjevera i juga Hrvatske. Najzadovoljniji su učenici iz Sjeverozapadne Hrvatske, a najmanje zadovoljstvo pokazuju učenici iz Dalmacije. Jedna od najvećih razlika je u zadovoljstvu opremljenošću i uvjetima rada u školi. Ovakvi rezultati su dokaz da postoji jasna nejednakost u obrazovanju u Hrvatskoj, što može imati ozbiljne osobne i društvene posljedice.

A što je s razlikom između učenika gimnazija i strukovnih škola?

Sadržajima koji se uče u školama najmanje su zadovoljni oni koji idu u opće i jezične gimnazije, a najzadovoljniji gradivom koje trebaju učiti su oni koji idu u strukovne škole, pogotovo oni u Zdravstvu. Tek 1% gimnazijalaca iskazuje da je u potpunosti zadovoljno onime što uče u školi, a kao razlog navode prevelik broj predmeta i opseg onoga što treba naučiti, kao i potpuni nedostatak izbornosti u gimnazijskom obrazovanju.

Tu je i razlika između spolova. Iako su djevojke uspješnije u srednjoškolskom obrazovanju, mladići su ti koji su zadovoljniji školom.

Da li se slažete s ovim rezultatima? Cijelo istraživanje možete pogledati ovdje.


Foto: Freepik / Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Umjesto za lovom, učenici trče za diplomom – rezultati istraživanja otkrivaju mozak školaraca

Učenici mogu, ali im se ne da?! Rezultati istraživanja o stanju u školama iznenadili mnoge

Znanost to kaže, a ona ne laže – evo zašto bi škola trebala počinjati kasnije

Hrvatska Škola Učenici Srednja zadovoljni

Još vijesti