Slika nije pronađena
Nedavno smo pisali o 'siromašnom' sendviču koji je poslužen djeci u jednoj osnovnoj školi u Šibeniku, a upravo tema hrane u školskoj kantini je tema oko koje se 'lome koplja' već godinama.

Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme od 2017./2018. do 2022./2023., koja je u kolovozu bila na e-savjetovanju trebala bi donijeti nužne promjene u školske kuhinje u smislu poboljšanja prehrane učenika. A kada vidite fotke hrane koju jedu učenici u drugim državama svijeta, postat ćete još svjesniji koliko je hrana koju jedemo u školi loša.

BrightSide je sastavio galeriju fotki s Instagrama, a mi smo ih pronašli još na bespućima interneta, odnosno na Instagramu pod hashtagom #schoolfood.

Švedska

Jedan od obroka koji smo pronašli je ovaj u kojem su djeca za ručak dobila na izbor - talijanski pileći umak sa slaninom i špagetima ili vegetarijanski talijanski umak od leće. Sa strane je bilo servirano razno povrće i moramo priznati da djeluje ukusno.


Velika Britanija

Ova kombinacija povrća na lijevoj strani slike i voća na desnoj djeluje primamljivo, a zdrava je sasvim sigurno! Iako Britanci u školi najčešće ručaju krumpir, mrkvu, rižu, salatu, voće i vafle s čokoladom, to i dalje zvuči bolje od sendviča s dvije šnite salame.

A post shared by Suzy (@suzaie78) on


Indonezija

Ove odlične tortilje djeluju prefino – napravljene su od teletine i povrća i prelivene topljenim sirom! I estetski djeluju odlično – uopće se ne bismo bunili da nam ovo serviraju...


SAD

Iako Amerikanci često nose hranu od doma u lunchboxevima, imaju i veći izbor jela u kantinama. Ovo je samo jedna od kombinacija koja ne djeluje nimalo loše i sigurni smo da bismo se od nje najeli 'do kraja'.

A post shared by mme_carondelet (@mme_carondelet) on


Francuska

Nismo ni sumnjali da Francuzi jedu fino – oni su poznati po odličnoj hrani u restoranima, u kantinama, čak i u dućanima. U školi jedu obroke sastavljene od mnoštva povrća, sira, mesa, kruha i voća. I to najmanje kruha, a najviše povrća. Ovo je samo jedan od njihovih ručkova.


Mađarska

Ovo je prikaz njihove kuhinje, koja je i više nego solidna po našem mišljenju – juha s povrćem i rezancima, grah s piletinom i orašasti plodovi uz pokoju šnitu kruha obrok je koji je cjenovno prihvatljiv, a zdrav i ukusan.

A post shared by Magyar Menza (@magyar_menza) on


Foto: Instagram/Screenshot

M.Z.


Pročitajte još:

Slika sendviča iz Hrvatske šokirala sve: Je li ovo najgori školski sendvič ikada!? FOTO

Konačno nešto novo - pročitajte kakve promjene stižu u školske kuhinje

Zdrava prehrana – evo kako bi trebali izgledati tvoji obroci ako želiš paziti što jedeš

Hrana školska kuhinja RH zdravo Prehrana kantina ukusno Školska prehrana

Još vijesti