
AKO ŽELITE IZGLEDATI TOP DO LJETA
TEEN 385
26.11.2024
Čips
Foto: Srattha Nualsate/Pexels
komentari
Osjećaj nadutosti može izazvati neugodnosti, od toga da se osjećate loše i izgledate si loše pa do toga da vam crijeva proizvode zvukove. Evo koja je to hrana posebno krivac za osjećaj nadutosti.
U trenduPostoje različiti razlozi zašto možete biti naduti, ali jedan od glavnih su namirnice koje konzumirate. Pogotovo kada u danu jedete puno namirnica koje dovode do ovog problema. Nadutost može biti problem i jer se manifestira kroz bolove u predjelu trbuha, neugodne zvukove ili pojačan problem s vjetrovima. Tako se nećete osjećati ugodno u odjeći koju nosite ili vaša crijeva proizvode zvukove u prostoriji gdje je mrtva tišina. U nekim situacijama ovo može biti posebno neugodno. Primjerice odlazak na spoj ili ako imate dan kada morate stajati pred svima i držati prezentaciju. Za dane kada nadutost nikako nije opcija, možete pokušati izbjeći veću količinu namirnica koje ju uzrokuju. Doktor s Harvarda je za CNBC izdvojio listu sa 8 stvari koje u ovoj situaciji treba što manje jesti. Nadutost po njemu najviše uzrokuje sljedeće.
1.Zaslađena hrana
2.Voće bogato fruktozom
Voće koje preporučuje je: kupine, borovnice, jagode, ananas, mandarine, limun, banane koje nisu jako zrele.
3.Povrće bogato fruktozom i galaktanom
Opcije koje preporuča su: mrkva, patlidžan, avokado, celer, mahune, cvjetača, zelena salata.
4.Mlijeko i mliječni proizvodi
Netolerancija na laktozu pogađa 68% populacije i postaje sve češća kako starimo, a mnogi nisu ni svjesni da imaju ovaj problem. Ovdje pripada sve od sira preko mlijeka do sladoleda. To ne znači da ove proizvode trebate u potpunosti izbaciti, samo ih ne jesti previše.
5.Grah
Grah, kao i leća ili grašak su namirnice koje su bogate vrstom šećera koje tijelo teško prerađuje i tako postajete naduti. Također su ove namirnice bogate i vlaknima zbog kojih se javljaju vjetrovi.
6.Zamjene za šećer
Namirnice koje su bogate nekim od ovih šećernih alkohola: sorbitol, manitol, ksilitol i eritritol su te koje će vam smetati i dovesti do nadutosti.
7.Žitarice
Hrana koja sadrži gluten može uzrokovati nadutost kod osoba koje ga ne podnose. Ovdje je kao i s laktozom često slučaj da nismo niti svjesni da ne podnosimo gluten. Žitarice koje će posebno dovesti do nadutosti su pšenicu, ječam i raž.
8.Neka fermentirana hrana
U ovu kategoriju spadaju primjerice kimchi, komucha ili kiseli kupus.
Više iz rubrike
15:27 / 14.06.2024.
13:19 / 20.11.2024.
14:40 / 21.02.2025.