Osjećaj nadutosti može izazvati neugodnosti, od toga da se osjećate loše i izgledate si loše pa do toga da vam crijeva proizvode zvukove. Evo koja je to hrana posebno krivac za osjećaj nadutosti.
Postoje različiti razlozi zašto možete biti naduti, ali jedan od glavnih su namirnice koje konzumirate. Pogotovo kada u danu jedete puno namirnica koje dovode do ovog problema. Nadutost može biti problem i jer se manifestira kroz bolove u predjelu trbuha, neugodne zvukove ili pojačan problem s vjetrovima. Tako se nećete osjećati ugodno u odjeći koju nosite ili vaša crijeva proizvode zvukove u prostoriji gdje je mrtva tišina. U nekim situacijama ovo može biti posebno neugodno. Primjerice odlazak na spoj ili ako imate dan kada morate stajati pred svima i držati prezentaciju. Za dane kada nadutost nikako nije opcija, možete pokušati izbjeći veću količinu namirnica koje ju uzrokuju. Doktor s Harvarda je za CNBC izdvojio listu sa 8 stvari koje u ovoj situaciji treba što manje jesti. Nadutost po njemu najviše uzrokuje sljedeće.
1.Zaslađena hrana
- Slatkiši
- Peciva iz pekarnice
- Voćni jogurt
- Ketchup
- Gazirana slatka pića
2.Voće bogato fruktozom
- Jabuka
- Lubenica
- Grožđe
- Grejp
- Nektarina
- Šljiva
- Breskva
- Jako zrele banane
- Suhe šljive
- Grožđice
Voće koje preporučuje je: kupine, borovnice, jagode, ananas, mandarine, limun, banane koje nisu jako zrele.
3.Povrće bogato fruktozom i galaktanom
- Šparoge
- Tikvice
- Luk
- Ljutika
- Poriluk
- Atričoke
- Cikla
- Kelj pupčar
- Kelj
Opcije koje preporuča su: mrkva, patlidžan, avokado, celer, mahune, cvjetača, zelena salata.
4.Mlijeko i mliječni proizvodi
Netolerancija na laktozu pogađa 68% populacije i postaje sve češća kako starimo, a mnogi nisu ni svjesni da imaju ovaj problem. Ovdje pripada sve od sira preko mlijeka do sladoleda. To ne znači da ove proizvode trebate u potpunosti izbaciti, samo ih ne jesti previše.
5.Grah
Grah, kao i leća ili grašak su namirnice koje su bogate vrstom šećera koje tijelo teško prerađuje i tako postajete naduti. Također su ove namirnice bogate i vlaknima zbog kojih se javljaju vjetrovi.
6.Zamjene za šećer
Namirnice koje su bogate nekim od ovih šećernih alkohola: sorbitol, manitol, ksilitol i eritritol su te koje će vam smetati i dovesti do nadutosti.
7.Žitarice
Hrana koja sadrži gluten može uzrokovati nadutost kod osoba koje ga ne podnose. Ovdje je kao i s laktozom često slučaj da nismo niti svjesni da ne podnosimo gluten. Žitarice koje će posebno dovesti do nadutosti su pšenicu, ječam i raž.
8.Neka fermentirana hrana
U ovu kategoriju spadaju primjerice kimchi, komucha ili kiseli kupus.