Slika nije pronađena

Stručnjak za računalnu sigurnost John Page upozorava da Microsoftov Internet Explorer ima kritičan sigurnosni propust koji hakerima omogućava da vas špijuniraju i ukradu vam osobne podatke s vašeg računala.

To vam upozorenje može izgledati nevažno jer je Internet Explorer službeno ukinut 2015. godine. Sada je to arhaičan web-preglednik koji koristi samo sedam posto korisnika sustava Windows. Međutim, ako uzmemo u obzir ukupni tržišni udio sustava Windows 7 i Windows 10, taj web-preglednik instaliran je na više od milijardu računala. Zašto je to važno? Otkrivena greška može se iskoristiti čak i ako nikada ne namjeravate koristiti Internet Explorer!


via GIPHY


Kako Page objašnjava, ranjivost leži u datotekama koje imaju ekstenziju .MHT, a koje su specifične upravo za Internet Explorer. Ako pokrenete Internet Explorer i spremite web-stranicu, ovo je jedna od ekstenzija koje se mogu koristiti. Ako vam je netko poslao zlonamjernu .MHT datoteku, možda prerušenu u vezu za preuzimanje ili privitak e-pošte, Internet Explorer bio bi zadani program za otvaranje. To već zvuči zastrašujuće.


via GIPHY


Page je o otkrivenom sigurnosnom propustu obavijestio i Microsoft, a Microsoft je priznao prijetnju, ali je odbio tretirati ju kao hitnu stvar. Page je obavijestila Microsoft 27. ožujka, a Microsoft je sljedeći dan otvorio slučaj. Ovo je odgovor koji je Page primio od Microsofta 10. travnja: 'Utvrdili smo da će se rješenje za ovaj problem razmotriti u budućim verzijama ovog proizvoda ili usluge. U ovom trenutku nećemo ažurirati status i popravak za ovaj problem i zatvorili smo ovaj slučaj'. Zanimljiv podatak - prije dva mjeseca Microsoft je objavio blog post pod nazivom 'Opasnosti korištenja Internet Explorera kao zadanog preglednika'. U njemu Microsoft piše da je: 'Posvećen održavanju Internet Explorera kao pouzdanog i sigurnog preglednika'.


via GIPHY


Da biste onemogućili Internet Explorer u sustavu Windows 10, slijedite korake koje Microsoft preporučuje:

1. Pritisnite tipku s logotipom sustava Windows + R da biste otvorili okvir Run.

2. Upišite appwiz.cpl, a zatim odaberite 'OK'.

3. U izborniku 'Programs and Features', odaberite značajku Turn Window features on or off.

4. U okviru 'Windows Features' pronađite stavku za instaliranu verziju programa Internet Explorer. Na primjer, pronađite zapis u programu Internet Explorer 11. Zatim maknite kvačicu iz check boxa.

5. Odaberite 'OK' da biste izvršili promjenu.

6. Ponovo pokrenite računalo


Foto: Pixabay/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Jeste li se ikad pitali zašto se Wi-Fi zove baš tako? Saznajte što to zapravo znači - mogli bi se iznenaditi

[OPREZ] Sigurnost na internetu je iznimno važna! Otkrij kako se zaštititi

KVIZ: Jesi li totalni ovisnik o Internetu ili još uvijek živiš u stvarnosti?

Prijetnja Internet Explorer internet sigurnost

Još vijesti