Slika nije pronađena

Više od 2/3 roditelja smatra kako su djeca vještija od njih u korištenju modernih tehnologija, a čak 80% roditelja smatra da bi u škole trebalo uvesti poseban predmet koji se bavi medijskim odgojem djece. Većina roditelja upisala bi svoju djecu na takav izborni predmet.

Pokazuju to rezultati najvećeg hrvatskog istraživanja o medijskim navikama djece i roditelja EU Kids Online, čiji su rezultati predstavljeni krajem prošlog tjedna u Zagrebu.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja dr. sc. Lane Ciboci koji su pokazali da medijska kultura, kao model medijskog opismenjavanja djece u školama nedovoljno potiče kritičko promišljanje o medijima i stvaranje vlastitih medijskih sadržaja te da upravo u tim područjima učenicima nedostaje medijskih kompetencija.

Izv. prof. dr. sc. Labaš predstavio je novi projekt DKMK-a pod nazivom Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja koji je započeo s provedbom u siječnju 2018. godine. Cilj navedenog projekta je kroz radionice za djecu, roditelje, nastavnike i stručne suradnike stvoriti preduvjete za prevenciju elektroničkog nasilja i zlostavljanja među djecom i mladima, te ispravnog korištenja medija u školi i obitelji. Projekt se provodi u 13 hrvatskih županija, a obuhvatit će oko 1300 sudionika.

Medijska pismenost i sigurnost na internetu stiže u škole?

Raspravu Okruglog stola otvorila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ustvrdivši da je medijska pismenost jedna od najvažnijih kompetencija za djecu i odrasle te da medijska pismenost i sigurnost djece na internetu moraju postati dio redovitog obrazovanja i biti dostupna svoj djeci.

„Prevencija elektroničkog nasilja se trebala raditi s djecom otpočetka, a to su preuzeli nastavnici informatike jer nije bilo predviđeno govoriti o tome u postojećem školskom planu i programu“, rekla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj i dodala kako će se u obaveznom predmetu informatike od iduće godine uvesti posebna domena e-društvo koja će pokrivati dio o elektroničkom nasilju.

Škola mladi internet sigurnost

Još vijesti