Slika nije pronađena

Proteklih nekoliko godina pojavio se fenomen 'superodlikaša'. Odjednom jako puno učenika ima iz svih predmeta zaključene 5-ice i tako ima prosjek 5.0, što stvara probleme kod upisa srednje škole.

Proteklih nekoliko godina, u vrijeme upisa u srednje škole, redovito se otvaralo pitanje fenomena ‘superodlikaša’. Radi se o učenicima kojima je iz svakog predmeta zaključena petica pa su školsku godinu završili općim uspjehom 5,0. No, inflaciji superodlikaša pri upisu u srednje škole uskoro bi mogao doći kraj. Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ubuduće će bi prilikom upisa učenika veliku ulogu mogli imati prijemni ispiti. Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite, bez posebnih uvjeta, pri čemu će se broj bodova koje donosi prijemni povećati sa sadašnjih pet na deset bodova.

Prema tome, učenik koji ima manji broj bodova na temelju uspjeha u osnovnoj školi teoretski će se na rang listi za upis moći plasirati bolje od nekog ‘superodlikaša’, odnosno učenika s prosjekom 5,0. Naravno, u slučaju da bolje od njega riješi prijemni ispit, piše Telegram. Resorno ministarstvo je Prijedlog izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole objavilo danas na e-savjetovanju, a u njemu se, među ostalim, navodi: 'Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.', piše Telegram.

Još jedna novost je da se ukida dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama i one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja. Također, ako se više učenika nalazi na granici za upis, to jest na zadnjem mjestu koje jamči upis, onda u slučaju da imaju isti broj bodova iz ocjena, a polagali su prijamni ispit, prednost ima onaj učenik koji je bio bolji na prijamnom ispitu.

Izvor: Telegram

Pogledajte još:

Učenik daruvarske gimnazije je na domišljat način izveo prezentaciju – oduševio je apsolutno sve

Profesor dao obećanje učenicima da će im otkazati test samo pod jednim nemogućim uvjetom

Iz kojih županija dolaze učenici koji imaju najbolje ocjene, a gdje se to najviše markira?

Hrvatska Učenici srednja škola upisi u srednju

Još vijesti