Slika nije pronađena

Sve te rasprave i svađe s mamom bi vam se na kraju mogle isplatiti - jer vas naporan roditelj najbolje priprema za uspjeh, kažu istraživači.

Postavljanje visokih standarda znači da je manje vjerojatno da će doći do neželjenih trudnoća ili drugih 'zastoja' u životu, otkrili su. Također, veće su šanse da ćete upisati fakultet i manje je vjerojatno da ćete biti nezaposleni ili zarađivati loše plaće kad u konačnici dobijete posao.


via GIPHY


Studija Sveučilišta u Essexu kaže da je prednost napornih roditelja najizraženija među najmanje akademski nastrojenim tinejdžerima, koji često nemaju prijatelje ili učitelje koji bi ih poticali na napredak. Istraživačica Ericka Rascon-Ramirez rekla je: 'U mnogim slučajevima uspjeli smo učiniti ono što smo smatrali najboljim za nas, čak i kada je to bilo protiv volje naših roditelja. No, bez obzira na to koliko se trudili izbjeći savjete naših roditelja, vrlo je vjerojatno da su na kraju na neki suptilniji način utjecali na izbore koje smo smatrali iznimno osobnim'.

via GIPHY


Studija koja je proučavala živote učenica u dobi od 13 i 14 godina iz baze podataka o 15.500 učenika, zaključila je da su majke roditelji s najvećom moći prigovaranja. Nalazi, predstavljeni na konferenciji Kraljevskog ekonomskog društva, otkrivaju kako roditelji s visokim očekivanjima mogu smanjiti šansu da tinejdžerica zatrudni za četiri posto u usporedbi s roditeljima koji imaju 'osrednje težnje' za vas.

Možemo zaključiti da to mamino prigovaranje možda i nije nešto najgore što se može dogoditi u životu jednog tinejdžera – barem ne dugoročno!

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Ovo će te malo rastužiti – istraživanje je pokazalo što polovica tvojih prijatelja stvarno misli o tebi

Zabrinjavajuće! Istraživanje otkriva koliko Hrvati čitaju knjige i zašto ih stvarno kupuju

Zanima te što moraš napraviti kako bi pobijedio nesanicu? Istraživanje ti otkriva rješenje...

mama Istraživanje Fakultet Trudnoća prigovaranje

Još vijesti