Slika nije pronađena

Iz hrvatskih rodilišta godišnje izađe oko tisuću maloljetnih majki s bebama prema službenim podacima HZZO-a, a između 150 i 200 maloljetničkih trudnoća bude prekinuto.

Prema Glasu Slavonije ne postoji sustav koji bi pružao podršku maloljetnim majkama nakon što saznaju da su trudne. Jedino mjesto gdje mogu otići po neku vrstu pomoći je savjetovalište udruge Korak po korak. Sjedište je u Zagrebu, a svima onima koji su predaleko, stručnjaci su dostupni na web stranici za maloljetne trudnice i roditelje Mama je mama.


via GIPHY


U proteklih pet godina zabilježeno je čak 650.340 pregleda stranice i 266.910 posjetitelja pri čemu je čak 35 posto posjeta dolazilo iz okolnih zemalja. Djevojke se nalaze u raznim situacijama, imaju razne probleme i pitanja, a najčešće se javljaju kad otkriju da su trudne i nisu sigurne što napraviti. Zadržati dijete ili prekinuti trudnoću? Više o tome možeš pročitati u članku Roditi ili ne? Evo koliko maloljetnica u Hrvatskoj godišnje 'zatekne' trudnoća.


via GIPHY


'Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici kako za maloljetne roditelje tako i za njihovu djecu. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja i napuštanja od partnera do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu Mama je mama svojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjoj razini provede više od 1000 online savjetovanja. Statistički podaci portala dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno, savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govore da uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju, kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja', rekla je izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak, Silvija Stanić.



Portal 'Mama je mama' i savjetovalište namijenjeno je maloljetnim trudnicama, roditeljima, njihovim prijateljima i članovima obitelji, a ako se nađeš u problemu zvanom maloljetnička trudnoća, zovi savjetovalište na broj 01-2442-061.

I na našem portalu ima puno primjera maloljetničkih trudnoća... S ovom tematikom često nam se javljate u rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Ovo je samo jedno od njih. Ovdje smo za vas i ubuduće, kao i savjetovalište u kojem možete pronaći i konkretnu pomoć... Nemojmo dozvoliti da trudnoća ikad više bude tabu tema!

Foto: Giphy/ maloljetni-roditelji.net/Profimedia

M.S.K. / Glas Slavonije

Pogledajte još:

Roditi ili ne? Evo koliko maloljetnica u Hrvatskoj godišnje 'zatekne' trudnoća

UPS NA KVADRAT 'Trudna s 19', 'jesam li gej' i 'seks za novac' su teme najčitanijih pitanja proteklih tjedana

Tinejdžerske trudnoće – iskustvo majke s 15 godina kao upozorenje na problem brojnih cura

Trudnoća Maloljetnička trudnoća tinejdžeri tinejdžerice mama trudnica Hrvatska

Još vijesti