Slika nije pronađena

Video igrice često u sebi sadrže barem malo nasilja – tako je oduvijek bilo, a kako vrijeme prolazi granica se sve više pomiče. Likovi izgledaju sve realnije, zapleti su sve bizarniji i autori današnjih igrica svakako su se potrudili da nam ih nije lako prestati igrati.

Gotovo svakodnevno netko negdje izmisli neku novu igricu, ali isto tako velik je broj onih koje ne prođu dobro na tržištu jer su ipak malo previše. Ovo je lista igrica koje su zabranjene jer su previše nasilne.


Bully (zove se još i Canis Canem Edit ili Dog Eat Dog)
je igrica tvrtke Rockstar Games čiji je cilj zlostavljanje u školi. Igrač je u ulozi Jimmyja, 15-godišnjeg učenika, koji u školi i preko društvenih mreža zlostavlja ostale učenike. Svaki kad nekog zlostavlja, ide na drugi level. Stvarno grozno, zar ne?


Battlefield 3 igrica je koja je jako uvrijedila Teheran, glavni grad Irana. Igrica je zabranjena, no u Iranu nije stalo samo na zabrani igrice. Policija je upadala u trgovine koje prodaju igrice i pretresala ih, kopije su zaplijenjene, a osobe koje su posjedovale igrice mogle su biti uhićene. Rečeno je da igrica u kojoj se radio o fiktivnom sukobu Amerike i Irana samo potiče neprijateljstvo i strah kojih na tom području ima ionako previše, a mi se slažemo.


Godine 2004. igrica Manhunt tvrtke Rockstar optužena je da je kriva za smrt 14-godišnjeg dječaka. Naime, StefanaPakeeraha iz Engleske prijatelj je na smrt pretukao velikim čekićem. Stefanova mama tužila je kompaniju i igricu jer je 17-godišnjak koji je ubio njezinog sina bio opsjednut tom igricom. Tri godine kasnije izašla je igrica Manhunt 2, ali vlasti su je odmah zabranile.


Igrica Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure puštena je 2006. godine u Australiji, a radi se o dečkuTraneu koji crta grafite i koji je svoju umjetnost odlučio posvetiti protestu protiv korumpirane vlade. Svima je jasno zašto je igrica zabranjena.


Još jedna zabrana strigla je iz Australije. Godine 2008. igrica naziva Silent Hill: Homecoming zabranjena je zboggrafike i prikaza nasilja. Vlastima su smetale krvave scene, prikazi leševa, izlučevina, ali i korištenje bušilice kao oružja.


Prije petnaest godine igrica Pokemon zabranjena je u Saudijskoj Arabiji zbog nekoliko razloga: u igrici se koriste karte pa su vlasti smatrale da se tako promiče kockanje. Zatim, u nekim su simbolima u igrici vidjeli simbole njihove religije pa je i to bio jedan od razloga zabrane. I na kraju, igrica je zabranjena jer navodno potiče cionizam, psovke i druge strogo zabranjene stvari. 


Foto: Grunge.com

I.I.

Pročitajte još:

Za sve ovisnike: popularne Fejs igrice!

Tajna igrica skrivena u Facebook Messengeru – zaigraj i ti!

Nema roditelja ni profesora: Facebook napravio aplikaciju samo za tinejdžere

zabranjene igrice igrice

Još vijesti