Slika nije pronađena
Mladi su pod sve većim utjecajem interneta, međutim, ovisnost o internetu još uvijek nije službeno prihvaćena i definirana, a među tinejdžerima je sve više onih koji ne mogu bez računalnih igrica i društvenih mreža. Svi smo toga svjesni, a naročito jedan tata iz Slavonije. On se protiv igrica odlučio boriti novcem koji je ponudio svojem sinu samo da ode van i makne se od kompjutera.

'Prošli vikend dao sam mu (op.a. svom sinu) sto kuna i molio ga da izađe nekamo s prijateljima ili djevojkom, ali on me nije ni doživio!', počinje svoju priču 47-godišnji Osječanin na rubu očaja za Glas Slavonije.

via GIPHY


'Počelo je bezazleno kad je imao 11 godina. Kupili smo PlayStation, a igrao sam i ja s njim. Poslije, kad smo mu dopustili da se koristi internetom, je počeo igrati online igrice u slobodno vrijeme. Nisam u tome vidio ništa loše. No kad je krenuo u srednju školu, počeli su problemi. Kasnio je na nastavu i znao je zaspati na satu. Kad nas je razrednica pozvala u školu, ostali smo šokirani. Ona je aludirala na to da dijete vjerojatno do kasno u noći ostaje vani, možda pije i drogira se. No, mi smo znali da to nije moguće jer je sin rijetko izlazio i povučen je tip. Onda smo počeli pratiti što se događa nakon što se poslije 22 sata povuče u svoju sobu na spavanje i shvatili da on uopće ne spava! Do jedan, dva sata ujutro igra igricu, onda legne u krevet i navije sat da zvoni u četiri ujutro, pa opet igra sve dok mu alarm ne zazvoni u sedam ujutro da se mora probuditi za školu! Pokušali smo mu objasniti da je to loše, pa smo mu iskopčali računalo iz struje, a na kraju sam ga i odnio u podrum. No on je ipak nastavio po svome, igrao je igrice preko mobitela ili u obližnjoj igraonici', nastavio je tata jednog od učenika koje je 'zarazila' pošast igranja igrica.

On je samo jedan od mnogih kojima je najzanimljivije 'visjeti' online. Dečki najčešće igraju igrice, a cure slikaju selfieje, pokazuje nedavno istraživanje. I to nije nimalo bezazleno...

'Nova znanstvena istraživanja pokazuju da, bez obzira na to što tu nije riječ o ovisnosti o nekoj tvari, ovisnost o internetu izaziva promjene na mozgu kao što ih izaziva bilo koja psihoaktivna tvar. To je definitivna potvrda da ovisnost o internetu postoji i da to nije samo stil života, nego razvoj bolesti. Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladeži grada Zagreba može se vidjeti da se 91 posto djece koristi internetom, što je normalno i očekivano, ali njih 49 posto to čini bez nadzora. Radi se o djeci od 11 do 18 godina', kaže dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, za Glas Slavonije.

via GIPHY


Dr. Kribl dodaje: 'Među mladima, a vezano uz internet, sve je veći problem tzv. selfie kultura. Mi kao profesionalci ne znamo kamo bismo točno stavili tu tzv. selfie kulturu. Svi se nešto fotkaju, uređuju pa postavljaju svoje fotografije na društvene mreže. Broj lajkova' određuje njihovu vrijednost, odnosno stvara sliku osobi - vrijedim ili pak ne vrijedim. Osjećaj samopouzdanja koji dobivaju na ovaj način definitvno je lažan jer ne daje pravu sliku o njima kao osobama, što posljedično stvara rascjep'.

Nas, naravno, zanima kakve navike imaju korisnici portala Teen385 pa vas molimo da ispunite kratku anketu u nastavku...


Foto: Unsplash/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

KVIZ: Jesi li totalni ovisnik o Internetu ili još uvijek živiš u stvarnosti?

OMG! Tinejdžeri koji provode vrijeme na internetu i društvenim mrežama nisu sretni?!

Veliko istraživanje u Hrvatskoj - evo koje greške na internetu najviše rade tinejdžeri

internet igrice selfiji ovisnost

Još vijesti