Slika nije pronađena

Kult ljubaznosti u Japanu proteže se kroz sve strukture društva – ponašanje, zabavljanje, izgled, hranu, igračke, oblačenje te ophođenje s drugima. Danas postoji čak i termin 'kawaii sindrom'.

Riječ  kawaii dolazi od japanske riječi 'kanji' što znači prihvatljiv i 'ai', što znači ljubav. Osim kawaii koriste se i izrazi 'cool', 'groovy', šarmantan, poželjan, neprijeteći, i nevin. Termin je skovan još u 11. stoljeću u djelu Lady Murasaki 'The Tale of Genji' u kojem su se s riječju kawaii uglavnom opisivale žene te se tada žena kao divlja, animalna pojava počela percipirati kao poslušna i draga osoba.


Svoj preporod kawaii doživljava sedamdesetih godina prošlog stoljeća i to prije svega u stilu pisanja japanskih tinejdžerica. Naime, tada su u modu došle tehničke olovke koje su imale veoma tanke i pravilne linije, što je bilo u suprotnosti s dotadašnjim običnim olovkama koje su nudile nejednaku i nesavršenu liniju. Pisanje tehničkom olovkom posebno su prigrlile djevojke te su uz slova dodavale i slatke crtkarije, kao što su srca, zvijezde, nasmijana lica pa čak i slova latinske abecede.

Ovako se stvarao tekst kojeg je bilo jako teško pročitati te je takvo pisanje bilo zabranjeno u mnogim japanskim školama. No, u osamdesetim godinama 20. stoljeća ovakav, kako su ga nazivali, sladak način pisanja, prihvaćen je čak u nekim časopisima te na kutijama raznih proizvoda, u reklamama i stripovima. I, sve ostalo je povijest, mogli bismo reći, jer od tada kawaii, kult ljubaznosti samo raste.

Slatki, neodoljivi likovi tako se danas u Japanu mogu pronaći na svakom koraku, na ulici, po poslovnim uredima pa čak i u političkim zgradama. Većina kompanija ima svoje maskote koje ih predstavljaju, a postoji i tečaj za maskote na koje dolaze ljudi koji se žele oblačiti u divovske maskote i tako uveseljavati svoje sugrađane. Jedan je japanski grad poznat po tome da baš upošljava divovskog ružičastog zeca koji maše i nasmijava prolaznike te je već postao turistička atrakcija. A sve je to dio kawaii kulta ljubaznosti u Japanu!

Lolita i slatka mala Lolita

Dakako, ne smijemo zaboraviti modu jer ona je važan dio kawaii kulta ljubaznosti. Lolita stil posebno je popularan u Japanu, a glavno mu je obilježje da se djevojka koja se tako obuče nalikuje na porculansku lutku. Za razliku od toga kako mi percipiramo Lolitu, kao malodobnu i seksi zavodnicu, u Japanu to nije slučaj. Djevojke koje vole Lolita stil ne žele izgledati seksi već slatko, nevino, dražesno i lijepo. Odjeću obilježava mnogo čipke, ukrasnih vrpci, nabranog platna i sličnog.


Od Lolite se razvio poseban stil nazvan 'slatka mala Lolita', a karakterizira ga još više čipke, vezica pa čak i šminka te ekstenzije za kosu i umjetne trepavice. Za odjeću se obično koristi platno koje na sebi ima voće i slatkiše, a torbe su u obliku voća ili slatkiša ili, pak plišanih životinjica. Uz sve ovo ide i poseban način ponašanja. Slatka Lolita zapravo nije samo modni stil već stil života, što se posebno dobro vidi u filmu iz 2004. godine 'Kamikaze Girls' u kojem glavni lik, djevojka Momoko živi od čaja i slatkiša.

A što s dečkima?

U Japanu se ljubaznost očekuje i od muškaraca i od žena. Trenutno je trend među dečkima i muškarcima da briju noge kako bi izgledali što sličnije djetetu. Općenito, cijeni se kada osoba izgleda što mlađe i što nevinije i djetinjastije. Japanke se često ponašaju sladunjavo kako bi privukle dečke. Velike oči veoma su važne i smatraju se posebnim darom. Stoga mnogi umjetno pokušavaju povećati oči, odnosno stavljaju umjetne leće, umjetne trepavice, mnogo šminke. Neki idu čak i na operacije kapaka kako bi oči izgledale veće i kako bi se što bolje uklopili u kawaii, japanski kult ljubaznosti.

Kawaii je danas prava industrija. Među poznate kawaii likove ubrajaju se i Hello Kitty, Felix The Cat, Pingu, Miffy, Winnie The Pooh, Pikachu, Stitch i mnogo, mnogi drugi.  Također, kult se proširio i na susjedne azijske države, ali se sve češće može sresti i u Sjedinjenim Državama te ostalim zapadnih zemljama. Kawaii je svuda oko nas!

N.LJ.J.
Foto: Tokyofashion.com, Dreamstime.com

kawai Japan svijet zanimljivo

Još vijesti