Slika nije pronađena

Adriana je nedavno napunila 18 godina. U Caritasovu Kuću ljubavi stigla je u studenome prošle godine kao maloljetna trudnica. Tada je bila u trećem mjesecu trudnoće, no život u Caritasovim kućama poznaje otprije. Ondje ju je dovelo nesređeno stanje u njezinoj obitelji i ružan splet okolnosti.

Majka je tragično stradala; djevojka se nerado prisjeća ružnih događaja. Živjela je potom s majčinom obitelji, pa s očevom obitelji, pa u jednoj od Caritasovih kuća. Pohađala je srednju ekonomsku školu, prvo redovno, a potom se prebacila na dopisni program. Ostala su joj još samo dva ispita, zadovoljno napominje. Posljednje dvije godine je u vezi s dečkom koji živi sa svojim roditeljima nedaleko od Zagreba piše Jutarnji list.


'Zaljubili smo se i htjeli smo bebu, radili smo na tome. Nadam se da će on uskoro dobiti posao. Njegovi su u početku negodovali, ali sad su sretni i jedva čekaju unuče. Termin je u lipnju, dobit ćemo curicu
', kaže Adriana. Ako se dečko ne zaposli, ona će još neko vrijeme ostati u Caritasovoj kući, no vjeruje da će i sama dobiti posao i osamostaliti se.

Svake godine iz hrvatskih bolnica iziđe između 1200 i 1500 maloljetnih majki. Većina ih ima podršku obitelji, no oko 10 posto njih prepuštene su same sebi. Caritasove kuće korisnike primaju preko Centra za socijalnu skrb. Funkcioniraju poput domova za djecu, jedino što im je osnivač vjerska zajednica.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto/Izvor: Jutarnji.hr
I.N.

Pročitajte još:

Najmlađi roditelji: njoj je 12, a njemu 13 godina!

Odgovorno seksualno ponašanje: kontracepcija

Nakon školskog izleta zatrudnjelo 7 učenica!

Trudnoća maloljetnica

Još vijesti